NRK Meny
Normal

Tente på morens garasje

– Rene tilfeldigheter gjorde at menneskeliv ikke gikk tapt. Det skriver Fredrikstad tingrett i en dom hvor en 20 år gammel jente får samfunnsstraff etter å ha tent på morens garasje og gjerde.

Fredrikstad tingrett
Foto: Remi Drageset/NRK

I retten tilstod jenta at hun tente på moren og stefarens garasje i Halden en natt i april i 2012.

Hun forklarte at hun forsøkte å få ut sinne og frustrasjon etter en langvarig konflikt med moren og stefaren.

Den da 18 år gamle jenta brukte tennvæske og fyrstikker til å sette fyr på garasjen som lå bare 1- 2 meter fra bolighuset. Der var både hennes stefar og hans datter hjemme.

Forstår ikke alvoret

I Fredrikstad tingrett forklarte hun at hun bare ønsket å skade garasjen. I dommen står det at " Slik siktede fremstod i retten synes hun i liten grad å ha tatt inn over seg alvoret i den alvorlige handlingen hun har utført ".

Påtalemyndigheten ba om 280 dagers samfunnsstraff. Tingretten peker på at det normale i slike saker er ubetinget fengsel. I denne saken fant retten flere formildende omstendigheter:

Flere formildende omstendigheter

En rettspsykiatrisk erklæring slå faste at kvinnen har en lav IQ, Den er helt på grensen til å få lavere straff på grunn av letter psykisk utviklingshemming eller psykisk lidelse slik det er beskrevet i Straffelovens § 56 c.

Tingretten finner det også formildende at kvinnen knapt var fylt 18 år på gjerningstidspunktet.

Kvinnen tilstod overfor politiet noen uker etter ugjerningen, men saken kom opp først to og et halvt år etter. I retten fortalte den unge kvinnen at hun opplevde det som en stor belastning. Lang saksbehandlingstid hos politiet ble også tillagt vekt av tingretten da de dømte henne til samfunnsstraff i 180 dager.

Må betale erstatning

Kvinnen må betale erstatning selv om hun har en anstrengt økonomi som ikke retten tror vil bedre seg i den nærmeste framtid. Likevel la retten ikke vekt på hennes dårlige evne til å betale tilbake forsikringsselskapets utgifter.

Fredrikstad tingrett viser til at Høyesterett i likende alvorlige saker ikke har lagt vekt på den ansvarliges økonomiske bæreevne når erstatningen blir fastsatt.

Kvinnen må derfor betale en erstatning på 560 000 kroner til Sparebank 1 forsikring, samt egenandelene til de som ble rammet av brannstiftelsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.