NRK Meny
Normal

Telenor: Kommunene må hjelpe til med mobilutbyggingen

Kommunene må selv ta ansvar om de vil ha mobilnett på steder der det ikke er lønnsomt, sier dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor.

Kommunene må selv ta ansvar om de vil ha mobilnett på steder der det ikke er lønnsomt, sier dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor.

Flere steder i fylket er dekningen for mobilt bredbånd dårlig eller ikke-eksisterende. Og da må kommunen tilby oss noe, mener telegiganten.

Jeg håper at Telenor ser at butikken er i å få flere kunder og mer fornøyde kunder.

Ordfører Erik Unaas

Telenor er ute på tur i Mysen for å måle hvor god mobildekningen er. Målingene spriker, alt fra raskt nett, til ikke noe nett i det hele tatt. På stedet de står nå, i nærheten av en påtenkt E18-parsell, ønsket Telenor å bygge en mast, men fikk ikke byggetillatelse.

Må se hvor lønnsomt det er

Men noen ganger sier Telenor nei selv, etter å ha vurdert lønnsomheten i en utbygging.

Bjørn Amundsen

Telenor lover flere mobilmaster, hvis kommunene er med på jobben, sier Bjørn Amundsen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Vi skulle også ønske att vi hadde dekket alt, enten det er Finnmark eller Østfold uansett, sier dekningssjef Bjørn Amundsen.

– Men vi må ha en økonomisk beregning som viser at det er lønnsomt å bygge. I dette tilfellet var det det, men da fikk vi nei. Andre steder har vi ikke bygd fordi det ikke er grunnlag for å bygge ut.

Amundsen sier det viktigste er å ha kommunen, enten det er Eidsberg eller andre, med seg på laget. Om det ikke alltid er nødvendig med økonomisk støtte, så er samarbeid nødvendig på andre måter, enten med offentlige tillatelser, eller ved at kommunene stiller grunn eller bygg til disposisjon. Får de byggetillatelse her, vil de igjen prøve å sette opp en mobilmast, lover Amundsen.

Problematisk dekningsmangel

Eidsbergs ordfører Erik Unaas har lenge ment at mobildekningen er så dårlig at det fører til problemer.

– Den er overraskende mangelfull, sier Unaas om mobildekningen i regionen.

– Jeg kjører mye rundt, både som politiker og idrettsmann, og det er mange partier der jeg mister dekning, eller kapasiteten er langt lavere enn det vi skulle tro i dag.

– Jeg syns teknologien skulle gjøre at det er enklere med master, hastigheter og avstander enn det var før. Så jeg vet ikke helt hvorfor vi ikke har kommet lenger, fortsetter ordføreren.

Vil samarbeide, men hvem tar regningene?

Unaas er åpen for et videre og utvidet samarbeid med Telenor. Men hvem som skal betale hvor mye for hva, må partene se nærmere på.

– Det vet jeg ikke. Vi skal ha møter med mange nå framover. Med fylkeskommunen, med kommunenes eget utviklingsselskap, og med leverandører.

Vi må ha en økonomisk beregning som viser at det er lønnsomt å bygge.

Bjørn Amundsen, dekningssjef Telenor

– Jeg håper at Telenor ser at butikken er i å få flere kunder og mer fornøyde kunder. At de ikke skal ta ut gevinsten fra kommunene.

En jobb å gjøre langs veiene

Telenor-sjefen mener folk har godt mobilnett der de selv bor, men sier det er en del jobb å gjøre før det er stabil og god dekning langs en del veistrekninger. Han minner også om at utbyggingen skjer i samarbeid med kommunene – og at Telenor ikke er juridisk bundet til å ha topp moderne nettforbindelse tilgjengelig på hver knaus.

Telenor har ikke et samfunnsansvar for å bygge ut.

– Juridisk har vi ikke det. Telenor har en konsesjon som sier noe om hvor vi skal bygge ut, og vi bruker enormt mye ressurser og mye kroner og øre på å bygge ut sammen med kommuner i områder som normalt ikke er økonomisk forsvarlige, men vi har ikke en plikt til å gjøre det.

Hva er det dere vurderer?

– Hvor mange som bor der, hvor mange som ferdes der, hva som fins av næringsliv, faste husstander og gårdsbruk, og så videre. Kort sagt alt som kan generere inntekt. Og så må man se det opp mot kostnadene.

– Hva må ordfører Erik Unaas gjøre for å få dekning i hele Eidsberg?

Erik Unaas

– Jeg kjører mye rundt, både som politiker og idrettsmann, og det er mange partier der jeg mister dekning, sier ordfører Erik Unaas.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Jeg skal gjerne ta et nytt møte med kommunens ledelse for å se på hvordan vi kan løse de utfordringene som står igjen. Men først og fremst trenger vi i Eidsberg at man er villige til å la Telenor etablere seg i de områdene vi har planer. Det vil være et stort skritt å gå.

– Ser dere på hvor folk bor, eller der det kan komme til å bo folk?

– Vi ser på begge deler. Alle områder som har vekst er interessante.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.

  • Ber russen følge reglene

    Politiet skriver på Twitter at de har mottatt vanvittig mange klager mot russ på grunn av støy og særdeles høy musikk. De har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alle meldingene, og anmoder russen på sterkeste om å vise hensyn og forholde seg til gjeldende regler.

    Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.
    Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK