NRK Meny
Normal

Teater blåser i naboklager

Kulturproduksjoner AS satser på å sette opp teaterstykket "Stenhogger'n" på Hvaler i sommer, til tross for at et rettsforlik slår fast at forestillingen er ulovlig.

Stenhoggern

Stenhoggern

Foto: Øyvind Hansen

Forestillingen foregår i Brottet, som er et gammelt steinbrudd på Spjærøy i Hvaler kommune.

Hyttenaboer i området har klaget på støy fra forestillingen, og ifølge et rettsforlik mellom Hvaler kommune og de klagende naboene, er det ulovlig å sette opp det historiske spillet i Brottet i sommer.

Hvaler kommune gjorde nemlig en saksbehandlingsfeil da de ga tillatelse til teaterstykket.

Nå vil teaterselskapet Kulturproduksjoner trosse naboklagene og sette opp "Stenhogger'n" i Brottet likevel.

Søker om midlertidig godkjennelse

Produsenten for "Stenhogger`n" og "Brottungær" har tatt avgjørelsen om å fortsette sin planlegging av sommerens forestillinger, og har nå søkt om en en midlertidig godkjenning av arenaen Brottet Amfi, gjennom Hvaler kulturvernforening.

- Kulturproduksjoner håper søknaden til Hvaler Kulturvernforening om midlertidig godkjennelse av arenaen blir vedtatt av Hvaler kommune, skriver Kulturproduksjoner i en pressemelding.

"Stenhogger`n" har planlagt premiere torsdag 12. Juli, og "Brottungær" søndag 15. Juli.

Stor støtte fra lokalbefolkningen

Selv om flere naboer har klaget på støy fra forestillingene, mener arrangøren at majoriteten av lokalbefolkningen på Hvaler er positive til teaterstykket.

- Det er ikke mange som er enig med disse naboene, for å si det sånn, sa arrangørens advokat, Rasmus Asbjørnsen til NRK Østfold tidligere i år.

Det er blant annet støtte fra lokalbefolkningen som har bidratt til at Kulrutproduksjoner har bestemt seg for å fortsette planleggingen av det historiske spillet.

- Kulturproduksjoner har registrert stor støtte gjennom den siste ukes medieomtale og rettsforlik. Dette gjelder ikke minst blant publikum, frivillige og lokalbefolkningen. Vi har også registrert stor vilje til å gjennomføre blant samarbeidspartnere og støttespillere.

Setter opp forestillingen uansett

Hvis ikke Kulturproduksjoner får den midlertidige tillatelsen, vil de finne et alternativt spillested for "Stenhogger'n" og "Brottungær".

- Parallellt med søkeprosessen bereder vi nå grunnen for et alternativt spillested på Kystmuseets område, slik at vi uansett kan gjennomføre forestillingene på en godkjent plass denne sommeren, skriver Kulturproduksjoner AS i pressemeldingen.

Teaterstykket handler om stenhogger og stenhoggersmed Karl Anton Berg, og hans kamp for bedre arbeids- og levekår på begynnelsen av 1900-tallet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Martin Tangen Schmidt.
  • Brussalget faller kraftig

    Salget av brus i Norge har gått ned med 12 millioner liter hittil i år, melder NTB. Det er en nedgang på nesten 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome sier til P4 at sukkeravgiften har store deler av skylden.