NRK Meny
Normal

Taxisjåfører startet «taggepatruljer»

– Vi vil at Norges peneste by også skal bli Norges reneste by, sier taxisjåførene som «patruljerer» gatene i Halden i kampen mot tagging.

Kim Gundersen og Rune Harbo i Halden taxi

Fra venstre Kim Gundersen og Rune Harbo i Halden taxi.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Sommerbyen Halden pyntes nå opp med blomster og gatene fylles med liv. Men det er én ting som ødelegger sommeridyllen for mange av innbyggerne, nemlig tagging.

På husvegger, støttemurer og skilt over hele byen er det skriblet av taggere. Taxisjåførene er lei, og har bestemt seg for å ta saken i egne hender.

Tagging i Halden

Tagging på et busskur i Halden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK
Tagging i Halden

Slik ser flere husvegger ut i Halden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Vi vil gjerne at Norges peneste by også skal bli Norges reneste by. Vi kjører rundt og tar bilder av steder som er tagget for å få folk til å slutte med det, sier Rune Harbo i Halden Taxi.

– Uakseptabelt

Bildene legges ut på facebooksiden Hærverk og søppel ... NOT, som sjåførene har laget. Håpet er at det skal rette søkelyset mot tagging og griseri i byen.

– Det er ganske trist at en så pen by skal tagges og grises ned på denne måten. Det er helt uakseptabelt, Harbo.

Sjåføren Kim Gundersen understreker at de ikke forsøker å leke politi, men vil hjelpe dem.

– Politiet har begrenset med ressurser og må prioritere andre ting. Vi har 30 biler som er over hele distriktet til alle døgnets tider. Vi samarbeider også med Halden Amcarklubb som har enda flere biler og som også er kjempepositive, sier han.

Sjåførene forteller at det verste tilfellet er et bygg som ble malt for å fjerne tagging. 14 dager senere var det tagget ned igjen. Tirsdag publiserte også Halden Arbeiderblad flere bilder av problemene.

Tagging i Halden

Selv ikke drosjebua har sluppet unna taggingen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Evig kamp

Men til tross for at det er sjåførene som har tatt opp kampen, har heller ikke drosjebua i Halden sluppet unna taggingen.

– Det er ikke lett å forstå hva som er mål og mening med det. Ikke er det pent og det er veldig dyrt å få det vekk igjen, sier Harbo.

Det kan bygartner i parkvesenet, Irene Østnes, bekrefte.

– Jeg synes det er trist, og vet at mange andre også synes det, for det er ikke pent. Det er en evig kamp som vi skulle ønske vi kunne bli ferdig med, sier hun.

Irene Østnes

Denne statuen er særlig utsatt for tagging, forteller bygartner Irene Østnes.

Foto: Kathrne Brønn / NRK

Bygartneren befinner seg i Busterudparken, der også taggerne trives godt.

– Vi har to statuer her av to jenter som ofte blir tagget ned. Det går utover øynene og kroppen generelt. Det er trist og vi må legge mye jobb i å fjerne det.

Østnes roser taxisjåførene som har tatt opp kampen.

– Jeg synes det er kjempebra. Tommel opp til dem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.

  • Stor sprik i avfallsgebyr

    Rømskog kommune hadde det dyreste årsgebyret for avfallstjenester av alle kommunene i Østfold i 2017/2018, viser KOSTRA-tallene. Totalt var årsavgiften på 3 204 kroner. Sarpsborg kommune hadde de laveste gebyrene, på 1 552 kroner.

    Tipping av avfall
    Foto: Østfold Energi