Hopp til innhold

Bilfører tatt med et kvart tonn khat - flyktet mot kjøreretningen på E6

Østfold-politiet beslagla mandag det nest største khatpartiet noensinne i Norge, smugleren stakk mot kjøreretningen på E6 fra Halden til Sarpsborg.

297 kilo khat tatt på Svinesund

Her ser vi beslaget som er det nest største beslaget av khat noensinne i Norge.

Foto: Tollvesenet

Bilføreren ble forsøkt stanset av tollere på Svinesund ved 06-tiden mandag morgen.

Han kjørte en svenskregistrert Saab - en leiebil - og stakk fra tollerne på Svinesund imot kjøreretningen på E6. Sjåføren viste seg å være en mann fra litauen. Han er pågrepet av politiet.

Hasardiøs flukt mot kjøreretningen på E6

Tollerne kontaktet politiet da mannen ikke ville stanse og de fant bilen i ved avkjøringen til Skjeberg i Sarpsborg, etter at den litauiske sjåføren hadde kjørt mot kjøreretningen i flere kilometer.

– Etter å ha kjørt denne strekningen, nordover i sørgående kjørefelt på E6, stanset han ved avkjøringen og hoppet over viltgjerde langs E6 og stakk til skogs. Politiet fant etterhver mannen i skogen, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst-Norge.

Bilen, som var stappfull av khat, ble tauet inn til Svinesund. Beslaget ble veid til totalt 287 kilo khat, opplyser Tollvesenet.

– Heldigvis traff han ingen andre bilister mens han kjørte mot kjøreretningen. Vi har opplevd flere ganger at kahtsmuglere forsøker å stikke av. Men dette er av de verste fluktforsøkene vi har sett, sier Fredriksen til NRK.no.

Norgeshistoriens største khatbeslag var på 318 kilo og ble tatt hånd om av tollerne på Svinesund i desember i fjor.

Tok 11 tonn khat i fjor

En 22 år gammel mann fra Litauen ble pågrepet i forbindelse med beslaget av de 29 striesekkene med khat.

Totalt beslagla Tollvesenet i fjor nesten 11 tonn khat.

Khat er en plantevekst som vokser naturlig blant annet i Øst-Afrika. Der tygger menn khatblader i sosiale sammenhenger. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært planten som narkotika.

Khat er forbudt i Norge. Khat som ender opp i Norge, har ofte blitt smuglet inn fra Nederland og Storbritannia.