NRK Meny
Normal

Tatt på Svinesund med gull for en halv million

En franskmann ble tatt på Svinesund med to kilo gull i bagasjen lørdag kveld. Mannen forklarte for tollerne at han var på vei til Stavanger for å besøke en onkel, men han kunne verken oppgi navn eller telefonnummer til onkelen.

Beslag av to gullbarrer på Svinesund

Tollvesenet fant to slike gullbarer i bagasjen til mannen.

Foto: Tollvesenet

Tollerne på Svinesund gjennomførte en kontroll av en rutebuss fra Göteborg lørdag kveld.

– Om bord i bussen fant vi en koffert som tilhørte en fransk passasjer. I denne kofferten fant vi en tung pakke, pakket i plast. Pakken inneholdt to gullbarer, hver på en kilo, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved Tollvesenet på Svinesund.

Investerte alt han hadde

Franskmannen fortalte tollerne at han hadde investert alt han hadde av penger i gullet. Han oppga selv at han hadde brukt 385.000 kroner for å kjøpe de to gullbarrene. Verdien i Norge er trolig på over en halv million kroner.

Franskmannen måtte imidlertid se investeringen bli beslaglagt av tollerne. Utover forklaringen om at han skulle til en onkel i Stavanger har ikke mannen sagt noe om hvorfor han hadde med seg hele formuen sin i form av gull på tur til Norge.

– Hva skjer med gullet nå?

– Gullet er beslaglagt og forholdet er anmeldt. Mannen må regne med en bot fra politiet. Hva som skjer med beslaget videre er opp til politiet og eventuelt domstolen om saken havner der, sier Fredriksen.

Usikkert hva som skjer med gullet

Politiførstebetjent Vidar Andersen ved Halden politistasjon har ikke fått inn den aktuelle saken ennå, men sier generelt at det varierer litt hva som skjer med slike beslag:

– Det er opp til juristen som får saken om vi leverer det tilbake eller om det blir beholdt inntil videre. Det reageres vanligvis med en betydelig bot. Er det norske statsborgere som vi vet vi kan inndrive bot fra, er det ikke uvanlig at beslaget blir tilbakelevert. Dersom det er problemer med å inndrive boten, kan det hende av beslaget opprettholdes inntil videre, sier Andersen.

Dersom det smugles kontanter, er straffegebyret på 20 prosent. I slike tilfeller blir kort og godt en femtedel av summen holdt tilbake og resten normalt utlevert.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20.55-nyhetene

    På grunn av tekniske problemer ble ikke TV-sendingen klokka 20.55 lagt ut på nettsiden til vanlig tid. Nå er problemet løst og du kan se sendingen her.

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Ville ikke stoppe for kontroll

    Politiet stanset i kveld en bil som forsøkte å unndra seg kontroll i Fredrikstad sentrum. To personer ble pågrepet etter funn av mindre mengde med narkotika i bilen. Det ble også tatt blodprøve av sjåføren etter mistanke om kjøring i påvirket tilstand.