NRK Meny
Normal

Tingretten så rødt da mannen ble tatt for 18. gang

Tingretten så rødt og dømte mannen til en uvanlig streng straff for kjøring uten førerkort.

Bil

36-åringen er dømt til fire måneders ubetinget fengsel for kjøring uten førerkort.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er sjeldent at noen i det hele tatt må i fengsel når forbrytelsen er kjøring uten førerkort i edru tilstand.

Fire måneders ubetinget fengsel

Men da den 36 år gamle mannen fra Våler i Østfold ble tatt for 18. gang uten førerkort, kjørende i 74 kilometer i timen i en 60-sone, så både påtalemyndigheten og tingretten rødt.

Nå er 36-åringen dømt til fire måneders ubetinget fengsel.

– Mannen har aldri hatt førerkort for motorvogn. Han synes å utvise fullstendig mangel på respekt for at han ikke har rett til å kjøre bil uten førerkort, skriver tingretten i den oppsiktsvekkende dommen.

For kjøring uten førerkort dømmes man ved første overtredelse til en bot på 8 000 kroner. I 2009 sendte riksadvokaten ut et rundskriv om dette (se tabell nederst i saken).

Påsto at han drev øvelseskjøring

Det var 3. mars i fjor at Våler-mannen var på oslotur i en personbil da han ble stanset i Vålerengatunnelen for å ha kjørt 14 kilometer i timen over fartsgrensen.

– Han påsto til politiet at han drev med øvelseskjøring. Han hadde imidlertid ikke rett til å drive med noe slikt på dette tidspunktet, siden han etter førerkortregisteret hadde sperrefrist for førerkort, skriver tingretten.

– Retten finner det nødvendig av prevantive grunner å utmåle en ubetinget fengselsreaksjon av følbar varighet, står det i den rykende dommen.

Mannen må også betale 3000 kroner i saksomkostninger. Det var også klar en tiltalebeslutning for et annet tilfelle, som ikke var behandlet i Moss tingrett da mannen ble tatt for 18. gang.

Riksadvokaten om kjøring uten gyldig førerkort:

Kjøring uten gyldig førerkort (vegtrafikkloven § 24) er en typisk masseovertredelse. og riksadvokaten har tatt inn satser for standardbøter. Bøtene bør skjerpes ved gjentakelse, og dette er reflektert i følgende tabell.

Tabell for bøteforslag ved kjøring uten gyldig førerkort:

 1. Gang – Vtrl. § 31, jf. § 24,1 – Forelegg: 8 000,- kroner.
 2. Gang – Vtrl. § 31, jf. § 24,1 – Forelegg: 10 000,- kroner.
 3. Gang – Vtrl. § 31, jf. § 24,1 – Forelegg: 15 000,- kroner.

Kjøres det uten førerkort mer enn tre ganger, bør saken fremmes for retten med påstand om betinget dom og bot som ved tredje gangs kjøring.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Bra jobbutsikter for konkursrammede

  Markedssjef i Nav Østfold, Hege Aatangen tror det er gode muligheter for å finne ny jobb for dem som mistet jobben etter konkursen i Pro landskap as. Om lag 100 fast ansatte og innleide arbeider ble rammet av konkursen i Sarpsborgbedriften. Aatangen sier det er behov for bygg og anleggsfolk i Østfold, men sier mulighetene øker om man også søker seg mot Akershus, Oslo og Vestfold.

 • Boring i Sarpsborg sentrum

  Sarpsborg kommune har satt i gang grunnboring på to parkeringsplasser i sentrum.
  På den ene tomten er det planer om å bygge et parkeringshus, mens på parkeringsplassen ved biblioteket er de planer om et bygg på mellom 2- 5000 kvadratmeter for bibliotek og andre publikumsrettede kommunale funksjoner.