NRK Meny
Normal

Tar ut penger for å lure futen

Skattekrimsjefen for østlandet tar stadig fler som prøver å snike unna formuer for beskatning ved å tømme kontoen før nyttår.

Penger
Foto: NRK

Nå risikerer folk store skattesmeller når de blir oppdaget. Skattekontorene får stadig flere meldinger fra bankene om mistenkelige transaksjoner rundt nyttår.

- De har tatt ut store beløp rett før årsskiftet, og satt pengene inn igjen rett etter årsskiftet, sier Jan-Egil Kristiansen, som er direktør for skattekrimavdelingen i Skatt Øst.

- Bankene sender bankoppgaver til skattemydnigheter om saldo den 21/12. Og når pengene ikke står på konto holdes de da skjult for oss.

Kjempesmell for Askimpensjonist

En eldre dame i Askim er blant de i Østfold som nå får en ubehagelig start på nyåret, melder VG .

Skattekrimenheten sjekket transaksjonene hennes ti år tilbake i tid, og fant ut at hun skyldte å betale formueskatt for til sammen 24,5 millioner kroner. Dermed ble hun straffelignet for 500.000 kroner.

Hun hadde rundt en million kroner stående i banken, formueskatten for dette ville ha vært 16.000 kroner - hvis hun hadde fulgt reglene.

Gjengangssvindlere

Millionærer som tar ut store pengebeløp i kontanter blir lagt merke til. Og bankene er pålagt å melde fra om mistenkelige transaksjoner. Dette har skjedd i to tilfeller i Østfold i 2009. I begge tilfellene fant skattekrim mer snusk når de begynte å sjekke personene bakover i tid.

Direktør i Skattekrim Jan-Egil Kristiansen

- Vi finner store beløp når vi sjekker folk bakover i tid, sier direktør Jan-Egil Kristiansen i skattekrimenheten.

Foto: Olav Olsen Olsen, Olav / Scanpix Aftenposten

Det vi gjør når vi får slike meldinger oversendt fra Økokrim, er at vi sjekker bankkontoene bakover i tid. Det viser seg at veldig mange har gjort dette år etter år. I den ene saken ble det totalt holdt unna formue på 8.6 millioner, og på den andre sju millioner.

Risikerer solid smell

- Det viser seg at veldig mange har gjort dette år etter år, sier Kristiansen, og viser til to eksempler.

- I den ene saken ble det totalt holdt unna formue på 8,6 millioner kroner, i den andre på sju millioner.

- I begge sakene har de fått makssatsen, som er på 60 prosent straffeskatt.

- De må betale den formueskatten de skulle ha betalt, og så må de betale straffeskatten, og i tillegg høye renter for alle de årene de har holdt skatten unna.

- Det blir et par hundre tusen kroner ekstra i skatt på disse to, anslår Kristiansen.

Økt med over ti prosent

Skatt Øst har hele østlandet som skatteområde. De kan liste opp 50 slike saker i år, mot 44 i fjor. Halvparten av tilfellene stammer fra Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Deler av Østfoldbanen stengt

    Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg er lørdag kveld stengt for trafikk grunnet en signalfeil, melder Bane NOR. Det gir forsinkelser og innstilte tog. Det er ikke klart når feilen blir rettet.

    Laster Twitter-innhold
  • Bil snurret på E6 ved Rygge

    En bil har snurret rundt på E6 i nordgående retning ved avkjøringen til Rygge/Karlshus, melder politiet på Twitter. Det skal ikke være personskade.