NRK Meny
Normal

Tar ikke selvkritikk i kreftsak

Sykehuset Østfold overså en kreftsvulst i hodet på en fem år gammel gutt, men vet ikke om legene gjorde noe galt.

Sykehuset Østfold, Fredrikstad

Sykehuset Østfold vet foreløpig ikke om en gal vurdering har blitt gjort og ønsker derfor ikke å ta selvkritikk. En sakkyndig skal nå vurdere saken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Foreldrene mener gutten hadde tydelige symptomer på hjernesvulst .

Kritisk til Sykehuset Østfold

Men svulsten ble først oppdaget da gutten ble sendt til Akershus universitetssykehus.

Familiens advokat, Nina Reiersen, er sterkt kritisk til Sykehuset Østfold i denne saken.

- Foreldrene tok kontakt med sykehuset stadig vekk på telefon. De var der med gutten. Han overnattet der et par ganger, såvidt jeg husker. Men de ble sendt hjem og ble fortalt at det ikke var noe alvorlig, at de skulle ta tiden til hjelp og at de kunne komme tilbake om en uke hvis det fortsatt ikke var bedre, sier Reiersen.

Video nsps_upload_2009_1_15_20_57_11_2559.jpg

- Gjorde ikke nødvendige undersøkelser

Advokaten reagerer kraftig på at det ikke ble tatt en CT-undersøkelse av gutten, til tross for at familien mente han hadde tydelige tegn på hjernesvulst.

Da fem-åringen til slutt ble kjørt til Akershus universitetssykehus, etter at sykehuset i Østfold hadde plassproblemer, var tilstanden så kritisk at gutten svevde mellom liv og død.

- På det sykehuset han kom på til slutt, etter foreldrenes eget initiativ, gjorde de umiddelbart de nødvendige undersøkelser idet gutten kom inn, og det ble ikke gjort på det andre sykehuset, sier Reiersen.

- Vet ikke om legene har gjort noe galt

Femåringens tilstand er nå alvorlig, men stabil.

Saken er til behandling både hos Norsk Pasientskadeerstatning og Helsetilsynet, som har bedt eksperter om hjelp.

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grete Erlandsen, sier at de ikke kan ta selvkritikk, da de ikke vet om legene har gjort noe galt.

- Vi har gjort en intern gransking hos oss, som vi nødvendigvis gjør i alle slike situasjoner. Vi vet ikke om vi har gjort en feilvurdering. Jeg skal ikke si at vi har gjort en riktig vurdering eller en gal vurdering. Det er vi nå glade for at det blir en sakkyndig som ser på, sier Erlandsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slevik vant Europacupen

    Sleviks innebandyherrerer vant i kveld Europacupen. De slo det latviske laget Valmiera 8-5. Ryan Halldén ble kåret til Sleviks beste spiller i finalen. Slevik vant samme turnering for noen år siden. Det skriver f-b.no.

  • Etterlyser stjålet bil

    En bil ble stjålet fra et verksted i Skiptvet natt til i dag. Den stjålne bilen er en Mercedes E270, med kjennetegn CE97318. Noen nøkler til andre biler ble også tatt.