Tar et tak for yrkesfagene

– Hva skulle vi gjort uten gutta på golvet, spurte LO-leder Gerd Kristiansen retorisk ungdommen som møtte opp på dagens yrkesmesse.

LO-leder Gerd Kristiansen

Den tidligere vernepleieren Gerd Kristiansen, nå LO-sjef, fikk prøve seg som slakter på Utdanningsmessa i Fredrikstad i dag.

Foto: Joachim Høyer / NRK

Messedeltakerne og fagforeningstoppene møtte hverandre i Kongstenhallen i Fredrikstad. LO-sjefens budskap var klart: Yrkesfagenes anseelse må opp. Da utdanner færre seg til å stå i kø på NAV.

– Hva gjør du hvis det ikke fins bilmekanikere? Hva gjør du hvis du blir syk, og det ikke fins helsefagarbeidere? Vi er nødt til å heve statusen til disse yrkene. Vi har vært så opptatt av at barna våre skulle få noe 'bedre' enn en vanlig håndverksutdanning, og det er der den største feilen ligger, tror jeg, sier Gerd Kristiansen til NRK.

– Folk har jo inntrykk av at de i yrkesfagene tjener dårligere enn de med høyere utdanning. Er det slik?

– Nei, det er ikke det. Det er bare å gå innpå statistikkene og se, at har du en yrkesutdanning som elektriker, snekker – også de såkalt mykere fagene, så har du muligheter til å også der tjene gode penger.

  • Se TV fra Utdanningsmessa:
Rådgiver Gro Engebregt på dagens Utdanningsmesse i Fredrikstad. LO-sjefen sier yrkesfagene må få den statusen de fortjener, ellers blir for mye ungdopm gående arbeidsledige etter utdanning

– Vi har bruk for snekkere, helsefagarbeidere, rørlegger, elektrikere. Det er innenfor veldig mange av yrkesfagene at det faktisk finnes jobber i dag, sier Kristiansen.

Arbeidsledigheten i Østfold har nesten konstant ligget i toppsjiktet i landet i flere år. Her kan yrkesfagene hjelpe. De gir også livsviktig kunnskap, som samfunnet er avhengige av, mener Kristiansen, som selv er utdannet vernepleier.

Nå håper hun flere av ungdommene skal velge en yrkesfagutdanning, som henne.

Velger med hjertet, ikke hodet

Men de fleste ungdommene NRK Østfold spør, sier de vil gå for teoretiske fag.

– Vi skal på høyskole, derfor trenger vi større kompetanse, er omkvedet.

Blant annet derfor betyr denne utdanningsmessen få pauser for rådgiver Gro Engebregt. Hun er en av mange som har som jobb å peile ungdommen inn på de riktige valgene.

Ungdommene velger fremdeles mer med hjertet enn med hodet, mener hun.

– Velger de karriere ut fra det som senere gir dem jobb?

– Der er vel mange som skyter litt over mål, sier rådgiver Gro Engebregt.