NRK Meny
Normal

Nå er det større sjanse for at det smeller

Nordmenn bulker bilen mest de par siste dagene før jul. – Bruk hodet og vær forsiktig, er bilistenes eget råd.

Det var rift om parkeringsplassene i Fredrikstad to dager før julaften. Bilistene sier selv det er viktig å ta det pent.

På parkeringshuset ved Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad er det trangt om plassen når det nærmer seg julaften. Foto/redigering: Christin Olsen.

Flere hundre mennesker får småskader på bilen sin 22. og 23. desember, viser tall fra Finans Norge. I parkeringshuset ved kjøpesenteret Torvbyen i Fredrikstad er det trangt om plassen to dager før julaften.

– Hvor mange som er i parkeringshus sammenliknet med andre steder vet jeg ikke, men jeg kan godt skjønne at det skjer litt ekstra på den dag som dette. Det er mye folk, sier senterleder Morten Huth til NRK.

Morten Huth

Senterleder på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad sier de prøver å legge til rette for kundene slik at det ikke smeller i parkeringshuset.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Han forteller at de har tatt noen ekstra forholdsregler i juleinnspurten.

– Vi har noen parkeringsvakter for å hjelpe til så folk ikke blir stresset. I ettermiddag har vi fokus på å hjelpe folk med å parkere og finne ut hvor det er ledige plasser.

Les også: Slik bør du parkere for å hindre bulking

Flest ryggeulykker

En av dem som har tatt veien til byen for å gjøre unna siste del av julehandelen er Åge-Walter Hansen. Han er ikke redd for å dulte borti en av de andre bilene i det trange parkeringshuset.

– Det har jeg ikke ofret en tanke. Det gjelder å passe på seg selv, men du vet jo aldri hva andre finner på. Problemet er jo at det er mye trafikk, det er ikke noe annet enn det. Jeg bruker hodet og er litt forsiktig, sier Hansen før han kjører av gårde.

Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er de to skadetypene som øker mest i juleinnspurten. Begge skadetypene øker med godt over 50 prosent de siste virkedagene før julaften, i forhold til resten av desemberdagene.

– Litt kaos

Sara Kjernmoen Pedersen

Sara Kjernmoen Pedersen parkerte et stykke unna butikkene for å unngå det verste kaoset på den store bulkedagen.

Foto: Christin Olsen / NRK

I fjor var det 564 skader på personbiler etter rygging og påkjørsler av parkerte kjøretøy den 23. desember, viser tall fra forsikringsselskapene meldt inn til Finans Norge.

Sara Kjernmoen Pedersen fra Torsnes gjør det hun kan for ikke å bli en del av årets statistikk.

– Jeg har tenkt at det var veldig mye biler, så jeg parkerte litt langt vekk. Jeg får heller ta gåturen i stedet. Det er mye mennesker, mange biler og litt kaos, sier hun til NRK.

– Vi får krysse fingrene for at det går bra. Vi må jo komme oss fra A til B uansett.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østberg tilbake til Citroën

    Rallyfører Mads Østberg fra Våler er offisielt tilbake som fabrikkfører i Citroën Racing denne sesongen. Østfoldingen skal med ett unntak kjøre resten av årets VM-runder etter å kommet til enighet med det franske bilselskapet.

    Mads Østberg
    Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein
  • Evakuerte får flytte hjem

    Laster Twitter-innhold