NRK Meny
Normal

Tannlegene trekker ut millioner

Tannlegenes aksjeselskaper har blitt millionbutikk. De største selskapene i Østfold tok ut til sammen over 12 millioner kroner i utbytte i fjor.

Hilde Aas

Leder i Østfold Tannlegeforening Hilde Aas.

Foto: Steffen Fjærvik

Mange tannleger har valgt på organisere virksomheten som aksjeselskap. Regnskapene fra disse selskapene er nå åpent tilgjengelig fra Brønnøysundregistrene. Tallene viser til dels skyhøy fortjeneste, spesielt blant tannlegespesialistene.

– Fantastiske tall

De ti største AS-ene i Østfold omsatte for til sammen 122 millioner kroner i fjor. Det ga dem et overskudd før skatt på nesten 38 millioner kroner. Det forteller om en bransje der det er mulig å oppnå svært høy fortjeneste.

Resultatgrad er et økonomisk begrep som sier noe om hvor høy fortjeneste en virksomhet klarer å få ut av de pengene som kommer inn.

De ti største selskapene i Østfold satt i gjennomsnitt igjen med 28 kroner før skatt for hver hundrelapp de hadde i omsetning. Blant de femti største i Norge lå gjennomsnittet på tjue prosent, viser beregninger NRK har gjort gjennom Bizweb.

I Østfold finnes det også eksempler på tannlegeselskaper som har en resultatgrad på over 70 prosent..

Asbjørn O. Pedersen

Høgskolelektor ved HiØ; Asbjørn O. Pedersen mener tannlegenes tall er gode.

Foto: Steffen Fjærvik

Asbjørn O. Pedersen hever øyenbrynene når han ser tallene vi presenterer for ham. Pedersen er høgskolelektor og underviser i regnskap på bedriftsøkonomistudiet ved Høgskolen i Østfold.

– Jeg må si dette er en fantastisk høy resultatgrad, sier Pedersen.

– Hva kan vanlige forretningsmenn være fornøyd med i Norge?

– Hvis du sitter igjen med ti prosent, så er det bra tall. Og når du sitter igjen med over femti og opp til åtti prosent, da er det jo fantastisk.

– Hva sier dette om konkurransesituasjonen blant tannlegene?

– Som bruker burde man hatt flere her. For dette koster jo meg som kjøper eller det offentlige. De burde absolutt hatt konkurranse, sier Pedersen

Ingen av tannlegene som tjener mest i fylket ønsker å bli intervjuet av NRK om virksomheten sin, men Tannlegeforeningen mener det kan ligge mye bak tallene.

– Husk at dette er aksjeselskaper som kan ha inntekter fra eiendom og annet, sier leder i Østfold Tannlegeforening, Hilde Aas. Og selv om tallene viser at det stort sett er tannlegevirksomheten som skaper overskudd, ber verken Aas eller foreningen om unnskylding for at tannlegene tjener godt.

– Jeg kan ikke kommentere de enkelte tallene, men på generelt grunnlag kan jeg si at det er helt greit å tjene penger på tannhelse så lenge man følger lover og regler. Hvis noen klarer å få det til å gå godt, så er det hyggelig.

Hilde Aas

Ingen kommentar

Tannlegene som står bak de aller mest lønnsomme selskapene i Østfold er lite villige til å snakke om inntektene sine.

Roar Hovland er styreleder i Tannlege Roar Hovland AS, et selskap i Moss med resultatgrad på hele 73 prosent. Han svarer på enkle spørsmål når NRK ringer, men er ikke interessert i å bli intervjuet om inntektene sine.

– Jeg jobber mye, har dobbel utdanning og mange ansatte. Jeg er ikke interessert i å kommentere noe mer. Bare ta tallene som står der og bruk det, sier Hovland.

Hovlands selskap er et av de mest lønnsomme i landet. Bare to store tannlege-AS har bedre resultatgrad enn Hovland. Her er de fem mest lønnsomme i Norge av en viss størrelse:

Norges mest lønnsomme tannlegeselskaper i 2013

Selskap 

Resultatgrad

Kommune

Tannreg AS

110 %

Trondheim

Wangestad AS

89%

Bærum

Tannlege Roar Hovland AS

73%

Moss

Tannlege Annette Nordaas AS

67 %

Elverum

Tannlege Erik Pedersen AS

62%

Kristiansand 

(Tall fra de 100 største selskapene iflg. Bizweb) 

Andre tannleger er enda mindre interessert i å hjelpe til med å kaste lys over denne delen av helseøkonomien. En av tannlegene som driver med stor fortjeneste blir direkte oppbrakt når NRK ringer for å få en kommentar driften i selskapet hans.

– Jeg er ikke interessert i å diskutere dette. Farvel, er den knappe beskjeden vi får på telefonen.

Gode marginer

Nils Sundling

Nils Sundling er styreleder i Tannfeen, som driver med polske tannleger.

Foto: Privat

– Jeg tror det er opplagt for alle at marginene er gode i bransjen, sier Nils Sundling. Han har satt seg fore å ta en del av dette markedet gjennom selskapet Tannfeen, som tilbyr billige tjenester ved hjelp av polske tannlegger i Moss.

– For enkelte tannleger er det jo marginer som ingen andre kan drømme om. Driftsmarginer på femti prosent og oppover finner du jo knapt noen andre steder i næringslivet, sier Sundling.

For ham var slike marginer en viktig faktor da han bestemte seg for å starte Tannfeen.

– Vi ser en bransje der konkurransen er svært liten. Det må være mulig å drive effektiv og god tannlegebehandling med helt andre marginer og dermed også priser.

Tannfeen

Tannfeens lokaler i Moss.

Foto: Espen Torgersen

Ennå er det ikke kjent hvor god butikk Tannfeen er, siden selskapet startet våren 2014. Foreløpig har tannlegepraksisen i Moss også hatt problemer med Helsetilsynet på bakgrunn av språkproblemer hos de polske tannlegene.

Tett mellom spesialistene

Tannlegeforeningens Hilde Aas mener folk kan utnytte konkurranse bedre ved å bevege seg mellom byene for å skifte tannlege.

– I Østfold er det tett mellom spesialistene. Hvis man sammenlikner med resten av landet, så har vi godt tilgang. Det er korte avstander. En times kjøring er ikke all verden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: