NRK Meny
Normal

- Alt i alt syns jeg det har gått bra

Neste uke evaluerer Østfold-politiet innsatsen sin i løpet av denne uken med høyere terrorberedskap. Beredskapen ble senket til normalt nivå i går. Østfold-politiets stabssjef John Rune Lunders førsteinntrykk er at de har klart jobben bra.

John Rune Lunder

Østfold-politiets stabssjef John Rune Lunder oppsummerer uka med høy terrorberedskap.

Foto: NRK

En uke med høyere terrorberedskap er over. Væpnet politi skal bort fra flyplasser og grenseoverganger, og inn i den normale rutinen igjen. Stabssjef John-Rune Lunder i Østfold politidistrikt sier denne uka har vist at Østfoldpolitiet er rustet til å ta slike store oppgaver.

Les mer om terrorberedskapen:

– Beredskap har politiet alltid. Nå går vi ned til en normal beredskap. Dette skal evalueres både sentralt, og jeg som stabssjef i Østfold har berammet en intern evaluering i neste uke, sier Lunder.

– Hva er inntrykket dit, nå rett etter at dere har fått beskjed om å trappe ned?

Politi Moss Lufthavn Rygge

Væpnet politi på Moss lufthavn Rygge i forrige uke.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vårt inntrykk er at det har gått etter planen. Vi har hatt god respons internt, vi har hatt mange motiverte og kompetente medarbeidere, og vi har hatt god dialog med presse og andre rundt dette. Alt i alt syns jeg det har gått bra.

Sammenligner med etter 22/7

Terrorberedskapen skal nå evalueres, og sammenligninger vil utvilsomt bli gjort med evalueringen etter terroren 22. juli. 2011.

– Det har vært alvor nå også, men på en annen måte. Jeg vil mene ganske klart at politiet står bedre rustet til å håndtere terrortrusler og terrorsaker nå enn vi var 22. juli.

– Jeg syns at denne skaen viser at vi er bedre forberedt.

– Vi har fått inn ganske mange tips som vi har bearbeidet og fulgt opp, og det har vært tips som har vært konkrete, og som vi har nyttiggjort oss, fortsetter Lunder.

Flere detaljer om det har ikke Lunder å dele. Og om det har blitt gjort noe i det skjulte for å avverge en faktisk aksjon denne uken – det har Østfoldpolitiet i hvert fall ingen svar på.

– Det må du spørre PST om, det kan jeg ikke kommentere.

– Hvis det skulle smelle til helga, etter at beredskapen er normalisert – hva skjer da?

– Jeg håper jo selvsagt ikke det skal skje. Jeg og sentrale aktører i politiet har sagt før at vi dessverre aldri kan forebygge alle typer kriminalitet. Jeg håper vi har etterretning og analyse gjennom våre kanaler som gjør at vi er forberedt på å møte det som kan komme.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tatt uten førerkort

    Politiet i Fredrikstad har anmeldt en mann i slutten av 40-årene for kjøring uten gyldig førerkort. Mannen ble stanset under en kontroll i Borgarveien i formiddag.

  • Moi møter Manchester City

    Mohamed Elyounoussi og FC Basel skal møte Manchester City i 8. delsfinalen i Champions League. Det er resultatet fra trekningen i dag. Kampene spilles i februar og mars neste år.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Roar Strøm / NRK