NRK Meny
Normal

Sykkelglede til sykehjemmene

Ni knalloransje sykler ble torsdag delt ut til ni omsorgssentre i Fredrikstad kommune. Kirkens Bymisjon Østfold håper at flere byer i fylket får samme tilbud.

Sykkel

SYKKELGLEDE: Virksomhetsleder Judit Horvath Svendsen, og Asta Pettersen gleder seg over syklene som har blitt delt ut av Kirkens Bymisjon.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Sykkelturene har vært et veldig populært tilbud, forteller virksomhetsleder for omsorgssenter syd i Fredrikstad kommune, Judit Horvath Svendsen.

Solliheimen sykehjem har hatt en rickshawsykkel i ett år. Torsdag ble ytterlige ni sykler delt ut til andre sykehjem i Fredrikstad.

– Dette er et veldig spennende prosjekt. Det handler om å få eldre ut på tur med spesielle sykler. I fjor startet vi på Solliheimen, der har beboerne hatt stor glede av sykkelen, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon Østfold, Per Christian Skauen.

Mange av de eldre beboerne på sykehjemmene i Fredrikstad har begrensede muligheter til å komme seg ut. Asta Pettersen (93) ser frem til å kunne ta i bruk den nye sykkelen på Fjeldberg sykehjem.

– Jeg har sett byen mange ganger, men det er koselig å komme seg ut med denne sykkelen. Her sitter vi under tak så det kan til og med komme en regndråpe uten at det gjør noe, det er verre for den som sykler, ler Pettersen.

Ønsker å gjøre det samme i flere byer

– Vi ser på det som et spennende prosjekt å kunne gi de eldre på institusjonene våre et nytt tilbud. Opplevelser rett og slett, det å kunne komme seg ut i by og natur. Det er et prosjekt hvor veldig mange skal ha æren for at det har kommet i stand, forteller ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap).

Ordfører

KLIPPET SYKKELKJEDE: Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, klippet et sykkelkjede og prøvesyklet de nye syklene.

Foto: Per Christan Skauen

Det er Fredrikstad kommune i samarbeid med Kirkens Bymisjon Fredrikstad sentrum frivilligsentral og Syklistenes Landsforening som står bak tiltaket.

Det er stiftelsen Fredrikstad Tuberkoloseforening som har finansiert syklene, som eies og skal vedlikeholdes av Kirkens Bymisjon.

– Det er veldig i vinden dette med sykling med eldre i hele landet. Kirkens Bymisjon har tilsvarende prosjekt i Oslo. Drømmen er få til dette i andre i byer i Østfold, men det er avhengig av finansiering, sier Skauen.

Avhengig av frivillige

Syklene har motor og er designet så det er plass til to passasjer som kan sitte på uten å bidra fysisk. For at de nye oransje syklene skal bli tatt i bruk, er man avhengige av frivillige.

– Forhåpentligvis klarer man å rekruttere nok frivillige til at dette kan bli et fast tilbud, sier Nygård.

Sykler

ORANSJE: De skinnende nye syklene er knalloransje. 93 år gamle Asta Pettersen syns fargen er helt super.

Foto: Per Christian Skauen

Det er frivilligsentralen i Fredrikstad som har ansvaret for å organisere de frivillige. Nesten hvem som helst kan bidra.

– Man må nok være litt fysisk sterk for å kunne sykle. De frivillige må gå gjennom et kurs for å bli kjent med syklene og hvordan de fungerer, før man registrerer seg som frivillig. Målsettingen er å få til faste, regelmessige turer ved alle sykehjemmene i Fredrikstad, forteller Skauen.

Asta Pettersen har allerede fått en prøvetur i en sykkel og gleder seg til å komme seg ut igjen.

– Jeg syns det er veldig godt gjort av de frivillige, at de gidder! Jeg kunne gjerne tenkt meg en tur rundt på Leie og Glemmen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Trøgstad

    Laster Twitter-innhold