Hopp til innhold

– Sykepleierforbundet hindrer heltidsstillinger

Sykepleierforbundet er den største hindringen for å få til heltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren, mener LOs nestleder.

Tor Arne Solbakken

Nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, mener Sykepleierforbundet er for lite fleksible.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Lite fleksibilitet fra store deler av Norsk Sykepleierforbund er den største hindringen for å skape en heltidskultur i helse- og omsorgssektoren.

Det sa LOs nestleder Tor Arne Solbakken til NRK etter en debatt under Østfold Arbeiderparti sitt fylkesårsmøte.

Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, stiller seg bak kritikken fra Solbakken.

Hun forteller at de har inngått en avtale med Fagforbundet i LO, som gjør at fagforeningens medlemmer får høyere godtgjøring for å jobbe i helgene.

Det skal blant annet lokke flere til å velge heltidsstillinger, men det har ikke Sykepleierforbundet ønsket å være med på, forklarer Bratten.

Forstår ikke kritikken

Fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Østfold, Karen Brasetvik, er undrende til kritikken fra de to partene.

Karen Brasetvik, leder i Sykepleieforbundet i Østfold

Leder i Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra LOs nestleder.

Foto: NRK

– Vi gir dispensasjoner i svært mange situasjoner, i forhold til hviletid mellom vakter, lange vakter og gjennomsnittsberegning, som gjør at folk i lange perioder jobber veldig mye.

– Vi syns vi er svært fleksible. Men fleksibiliteten må gå begge veier. Det kan ikke bare være de ansatte som skal være fleksible, sier Brasetvik.

Hun er helt enig med LO og Spekter i at det må jobbes med å skape en heltidskultur innen helse- og omsorgssektoren.

– Sykepleiermangel er et av de største problemene i kommunal sektor, og da trenger vi arbeidsgivere som har en litt mer spenstig og moderne arbeidsgiverpolitikk.

– Heltidsstillinger koster penger

Sykepleierforbundet i Østfold mener det er viktig både for brukere, pasienter, ansatte og arbeidsgivere med en heltidskultur i helsesektoren i Østfold.

– Vi er helt enige i at vi trenger flere heltidsansatte, sykepleiere og andre som jobber innenfor helse. Det er ikke tvil om at arbeidsgivere har utnyttet ansatte i deltidsstillinger. Men det koster penger å bygge en heltidskultur, mener Brasetvik.

(Artikkelen fortsetter under)

Bratten, Solbakken, Grønvold

Anne-Kari Bratten, Tor Arne Solbakken og Nina Tangnæs Grønvold diskuterte turnusproblematikken under Arbeiderpartiets fylkesmøte i Østfold.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Vi må ikke tro at det kan skapes heltidsstillinger uten at det skal koste et eneste øre. Det koster penger, men det vil også gi kvalitet og det vil også bli lettere å rekruttere til denne sektoren.

– Hva sier dine medlemmer om å jobbe heltid? Ønsker de det?

– Vi har mange som ønsker større stillinger og som gjerne vil jobbe full stilling. Den viktigste årsaken til at nyutdannede sykepleiere jobber deltid er mangel på heltidsstillinger.

– En vanskelig øvelse

I helgen sa kommunalsjef i Fredrikstad kommune, Nina Tangnæs Grønvold, at dagens turnus innen helse og omsorg er en vanskelig øvelse.

Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold (Ap)

Kommunalsjef i Fredrikstad kommune, Nina Tangnæs Grønvold, sier dagens turnus er en vanskelig øvelse.

Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

Hun ønsker seg flere ansatte i store stillinger, men sier at det er vanskelig.

– Enten vil det koste mye penger å skape en heltidskultur, eller så må alle ansatte ta noen flere timer helgejobbing hver.

– Dette er en krevende debatt, og det er tøft for mange ansatte å skulle være med på omlegginger, sier Grønvold.

Karen Brasetvik i Sykepleierforbundet sier at sykepleiere ikke ønsker mer helgebelastning.

– Å være sykepleier innebærer at vi jobber til alle døgnets tider, hele året, og det skal vi gjøre.

– Men samtidig må det ikke bli sånn at de som allerede har de tøffeste belastningene i dag med å jobbe turnus, skal bli ytterligere belastet med hyppigere helgearbeid.