Normal

– Valget står mellom barbieslott og rullator

Ungdom mellom 14 og 18 år skal få et bedre tilbud når Sykehuset Østfold flytter til Kalnes.

Skisse av det nye Sykehuset Østfold

Når det nye sykehuset åpner på Kalnes i Sarpsborg skal det være med et bedret tilbud for ungdom.

Foto: Arkitektgruppen Nytt østfoldsykehus

Ifølge FNs barnekonvensjon er man et barn til man fyller 18 år. Men en undersøkelse barneombudet har gjort, viser at kun én av tre barneavdelinger i norske sykehus har 18-årsgrense.

Når Sykehuset Østfold flytter fra Fredrikstad til Sarpsborg gjør de samtidig grep for å ta bedre vare på tenåringene.

– Ungdom mellom 14 og 18 år faller ofte mellom to stoler når de blir innlagt på sykehus. I det nye sykehuset utvider vi barneavdelingen til også å omfatte disse tenåringene, og oppretter et barne- og ungdomssenter, sier Eirin Paulsen, avdelingssjef i barneavdelingen i Sykehuset Østfold til sykehusets nettsider.

Ekstra sårbare

Det nye barne- og ungdomssenteret vil blant annet få et eget aktivitetsrom for ungdom og trådløst nett, forteller Paulsen.

– Dette har vært et viktig tema for oss når vi skulle planlegge driften i nytt sykehus. Endelig får vi lokaler som er store nok til at vi kan ta imot pasienter helt til de er 18 år.

Sykehuset Østfold opplyser at antall innleggelser ved barneavdelingen har ligget på omtrent 2200 de senere årene.

I sin rapport påpeker barneombudet at ungdom er en ekstra sårbar gruppe, som får et dårligere tilbud på sykehus enn barn og voksne.

Barbieslott eller P1

I 2012 skrev tidligere nestleder i Unge Funksjonshemmede, Mads Andreassen, en beskrivende kronikk i Dagsavisen:

«På sykehus står valget ofte mellom barneavdeling med Drømmehagen og barbieslott, eller voksenavdeling med rullatorer og P1 på fullt volum. Det samme skjer på rehabilitering, der alternativene kan være vanngymnastikk med 70-åringer, eller stavgang med de over 50.»

For at ungdommen skal bli tatt best mulig vare på ved det nye Østfoldsykehuset, planlegges det en egen funksjon som ungdomsansvarlig.

– Vi håper også å kunne starte et eget ungdomsråd i Sykehuset Østfold, som kan bidra med innspill til hvordan vi kan legge sykehusoppholdet best til rette, sier Paulsen til sykehuset-ostfold.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Distriktsnyheter før Kveldsnytt

    Programleder i kveld er Bengt-Eigil Ruud.
  • Sparta-tap for Frisk Asker

    Frisk Asker ble for sterke i Sparta Amfi og tok med seg alle poengene hjem til Asker. Kampen endte til slutt 0–4.