NRK Meny
Normal

Sykehus sier nei til julestjerner

Blomster kan gjøre vondt verre for pasienter med allergi. Derfor har Sykehuset Østfold laget liste over Ja- og Nei-blomster.

Blomster kan gi pasienter ubehag

Folk som besøker pasienter på sykehuset oppfordres til å velge blomster med omhu for ikke å skape ubehag for allergiske pasienter.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

En blomsterbukett kan ofte være en kjærkommen oppmuntring hvis man ligger i sykesenga, men for noen kan det rett og slett være ganske så ubehaglig.

Ja- og Nei-blomster

Sykehuset Østfold har laget en oversikt over hva som er Ja-blomster og hva som er Nei-blomster - altså over hvilke blomster som kan gi problemer for allergikere og hvilke som ikke skaper noe ubehag.

Marit Heiberg, som er avdelingssjef for renhold og tekstil på Sykehuset Østfold, forteller at noen av nei-blomstene kanskje kommer som en overraskelse på mange.

- Julestjerne er en nei-blomst. Også julegleden er en nei-blomst. Og det er kanskje ikke alle som vet at tulipaner heller ikke egner seg, sier Heiberg.

Video nsps_upload_2009_12_16_16_13_30_1614.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Skal informere alle

Disse er bare noen av blomstene som man helst ikke skal gi til pasientene, for de kan nemlig føre til allergiske reaksjoner hos noen av dem.

Rundt omkring på sykehuset henger det nå oversikter over Ja- og Nei-blomstene.

- Vi kommer til å gå ut internt på sykehuset til alle våre ansatte, og vi går i dialog med Narvesen og med blomsterforhandlerne i hele Østfold, og nå går vi også ut i media for å nå pårørende som tar med seg blomster til sykehuset, sier Heiberg.

Julestjerner

Julestjernen er blant blomstene som helst ikke bør gis til pasienter med allergi.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Bra at sykehuset tar dette på alvor

Sykehuset Østfolds initiativ ønskes hjertelig velkommen av Thomas Bræck i Norges Allergiforbund.

- Vi skal ikke frata noen noe. Vi skal bare vise folk noen alternativer, og når sykehuset er så fantastiske og tar slike initiativ, viser jo også de at de tar dette problemet på alvor, sier Bræck.

Sykehusets Ja- og Nei-blomster er som følger:

  • Ja-blomster: Asalea, julekaktus, ildtopp, alpefiol, orkidé, guzmania, gloriosa, kristtorn.

  • Nei-blomster: Juleglede, julestjerne, liljer, løkplanter (f.eks. svibel), tulipaner.

Ja- og Nei-blomster

Sykehuset Østfold har laget en oversikt over hvilke blomster som er og hvilke som ikke er egnet til å gi pasientene.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.