NRK Meny
Normal

Sykehus sier nei til julestjerner

Blomster kan gjøre vondt verre for pasienter med allergi. Derfor har Sykehuset Østfold laget liste over Ja- og Nei-blomster.

Blomster kan gi pasienter ubehag

Folk som besøker pasienter på sykehuset oppfordres til å velge blomster med omhu for ikke å skape ubehag for allergiske pasienter.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

En blomsterbukett kan ofte være en kjærkommen oppmuntring hvis man ligger i sykesenga, men for noen kan det rett og slett være ganske så ubehaglig.

Ja- og Nei-blomster

Sykehuset Østfold har laget en oversikt over hva som er Ja-blomster og hva som er Nei-blomster - altså over hvilke blomster som kan gi problemer for allergikere og hvilke som ikke skaper noe ubehag.

Marit Heiberg, som er avdelingssjef for renhold og tekstil på Sykehuset Østfold, forteller at noen av nei-blomstene kanskje kommer som en overraskelse på mange.

- Julestjerne er en nei-blomst. Også julegleden er en nei-blomst. Og det er kanskje ikke alle som vet at tulipaner heller ikke egner seg, sier Heiberg.

Video nsps_upload_2009_12_16_16_13_30_1614.jpg

– Skal informere alle

Disse er bare noen av blomstene som man helst ikke skal gi til pasientene, for de kan nemlig føre til allergiske reaksjoner hos noen av dem.

Rundt omkring på sykehuset henger det nå oversikter over Ja- og Nei-blomstene.

- Vi kommer til å gå ut internt på sykehuset til alle våre ansatte, og vi går i dialog med Narvesen og med blomsterforhandlerne i hele Østfold, og nå går vi også ut i media for å nå pårørende som tar med seg blomster til sykehuset, sier Heiberg.

Julestjerner

Julestjernen er blant blomstene som helst ikke bør gis til pasienter med allergi.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Bra at sykehuset tar dette på alvor

Sykehuset Østfolds initiativ ønskes hjertelig velkommen av Thomas Bræck i Norges Allergiforbund.

- Vi skal ikke frata noen noe. Vi skal bare vise folk noen alternativer, og når sykehuset er så fantastiske og tar slike initiativ, viser jo også de at de tar dette problemet på alvor, sier Bræck.

Sykehusets Ja- og Nei-blomster er som følger:

  • Ja-blomster: Asalea, julekaktus, ildtopp, alpefiol, orkidé, guzmania, gloriosa, kristtorn.

  • Nei-blomster: Juleglede, julestjerne, liljer, løkplanter (f.eks. svibel), tulipaner.

Ja- og Nei-blomster

Sykehuset Østfold har laget en oversikt over hvilke blomster som er og hvilke som ikke er egnet til å gi pasientene.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skoler får mobbekritikk

    I to mobbesaker som er meldt inn til fylkesmannen i Østfold, har ikke skolen gjort nok for å få slutt på mobbingen. Ifølge Utdanningsdirektoratet ble det meldt inn 24 mobbesaker fra skolene i Østfold i siste kvartal i fjor og de fleste er ennå under behandling.

  • Skal sjekke hus med trafikkstøy

    Omkring to tusen boliger i Østfold er utsatt for så mye trafikkstøy at Statens vegvesen må vurdere nærmere om noen av dem må støyisoleres. Det viser en kartlegging vegvesenet har gjort. Nesten alle disse boligene ligger i de fire største byene. Vegvesenet skal først luke ut åpenbare feil, sier sjefingeniør i vegavdelingen Østfold, Jan Antonsen.