NRK Meny
Normal

Svinesund-butikker på handelstoppen

Nordby Supermarket og MaxiMat Nordby er blant gigantene innen dagligvarebransjen i Sverige. Sammen omsetter de for en milliard.

Nordby Supermarket, Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

At grensehandelen holder stand i svensk favør er det ikke tvil om. 

Handelsavisen Fri Köpenskap har rangert sin Topp 20-liste blant  dagligvarebutikkene, og de to dagligvarebutikkene to kilometer syd for Svinesund er blant toppene.

Tilsammen omsetter Nordby Supermarket og MaxiMat Nordby for nærmere en milliard svenske kroner.

Nordby Shopping Center
Foto: Rainer Prang / NRK

Økning på 23 prosent 

MaxiMat Nordby, som ble etablert i Nordby Shoppingcenter i 2004, havner i 2006 på en 14. plass blant de svenske dagligvaregigantene. I fjor omsatte MaxiMat Nordby for 477 millioner svenske kroner.

Det er en økning på 22,9 prosent i forhold til 2005, da det ble omsatt for 388 millioner.

Nr. 12 blant de største  

For Nordby Supermarkets del er en hederlig 12. plass ikke å kimse av.

Butikken har hatt tilhold på Nordby gjennom mange år, og har de senere årene gang etter gang hevdet seg blant de største dagligvarebutikkene i Sverige.

Nordby Supermarket omsatte i 2006 for 488 millioner svenske kroner.

I 2005 omsatte butikken for 474 millioner og tok da 9. plassen blant de mest-omsettende i Sverige.

 

Nordby ved Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

Vil utvide  

Både Nordby Shoppingcenter, der MaxiMat Nordby har tilhold, og Nordby Köpcenter, der Nordby Supermarket holder til, vil utvide.

De to butikkene, som ligger 150 meter fra hverandre på Nordby, vil begge utvide for å kunne ta imot handlekåte nordmenn.

Nordby Köpcenter utvider til 19 000 kvadratmeter, og eierne legger rundt 100 millioner kroner i utvidelsen.

Butikksjef Göran Lundgren har god tro på fremtiden, og sa til NRK i fjor i desember at han regner med norske kunder også i lang tid fremover. 

- Kronekursen er jo bare "kremen av fløten" her. Nordmenn har etablert seg på Svinesund med et fast handlemønster, sier Lundgren.

I 2004 ble Nordby Shoppingcenter åpnet med 30 000 kvadratmeter. Thon-gruppen, som eier 55 prosent av Nordby Shoppingcenter, vil utvide til 50 000 kvadratmeter.

- Vårt resultat havnet på 1 milliard og 60 millioner kroner i 2006. Det er en solid økning, men vi venter ikke tilsvarende for 2007. Vi får jo etterhvert også kapasitetsproblemer, sier senterleder på Nordby Shoppingcenter, Ståle Løvheim, til NRK.

Han drømmer om et stort kjøpesenter, der de to nabosentrene slår seg sammen, og med hotell og opplevelsespark for barn både inne og ute på Nordby.

- Dette har vi snakket om lenge her ute, men det er ikke vi som sitter på pengene, så det blir med drømmene foreløpig, sier Løvheim til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsulykke i Fredrikstad

    Nødetatene har rykket ut etter melding om en arbeidsulykke på Råbekken i Fredrikstad. Ifølge Fredriksstad Blad skal en person ha fått klemt armen i en maskin. Et Sea King-redningshelikopter har også blitt sendt til stedet.

  • E6 åpnet etter trafikkuhell

    E6 ved Missingmyr i Råde er åpen for trafikk etter trafikkuhell. Veien i retning nord var i en periode stengt i ett felt etter at en bil kjørte i midtdeleren.