NRK Meny
Normal

Svineprodusent må betale tre millioner

Borgarting lagmannsrett har dømt svineprodusenten Henrik Mørk Eek fra Skiptvet til å betale nær tre millioner kroner i erstatning for å ha brutt konsesjonsreglene.

Griser

En griseprodusent i Skiptvet er dømt til å betale erstatning for å ha brutt konsesjonsreglene.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Saken dreier seg om hvorvidt Mørk Eek samarbeidet med to andre produsenter om konsesjonsregulert svineproduksjon i en slik grad at de hadde økonomiske interesser i samme produksjon.

De tre drev i perioden 2006 til 2008 smågrisproduksjon på hver sin gård i Skiptvet. De tre leide både driftsbygninger og produksjonsutstyr av selskapet Mørk Engebretsen Invest A/S, et selskap Mørk Eek eide sammen med en av de andre produsentene. Mørk Eek eide 71 prosent av aksjene i selskapet.

Standardisert erstatning

I 2008 gjennomførte Fylkesmannen i Østfold og Mattilsynet en kontroll av de tre produksjonene. I 2010 varslet fylkesmannen Mørk Eek om at de ville fatte vedtak om å kreve en standardisert erstatning på 2,96 millioner kroner.

Fylkesmannens landbruksavdeling mente samarbeidet var så tett at det skulle sees som en enhet ut fra reglene for hvor mange svin som kunne produseres i løpet av ett år. Dermed ble det en overproduksjon og krav om erstatning.

Mørk Eek brakte saken inn for Oslo tingrett. Tingretten opprettholdt Fylkesmannens vedtak. Dommen fra tingretten ble anket til lagmannsretten, som stadfestet tingrettens dom.

Landbruksdirektøren er fornøyd

Landbruksdirektør i Østfold Nina Glomsrud Saxrud er fornøyd med at både tingretten og lagmannsretten har stadfestet Fylkesmannens vedtak.

– Sånn som vi ser det er denne dommen en viktig stadfestelse både i forhold til ordningene og lovens intensjon og også vår behandling av saken. Det er ikke noe tvil om at denne saken har vært og er svært ressurskrevende for oss, sier Glomsrud Staxrud.

Henrik Mørk Eek er dømt til å betale nesten tre millioner kroner i erstatning, i tillegg må han dekke statens saksomkostninger på nesten 130 000 kroner.

Han sier at denne dommen blir anket videre og mener dommen hopper over de vanskelige problemstillingene i saken. I lagmannsretten hevdet Mørk Eek at det ikke er sannsynliggjort at det ble drevet produksjonsomfang utover grensen for konsesjonsfri drift.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hjalp seilbåt med starttrøbbel

    Redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler har hjulpet en seilbåt med startproblemer. Ifølge styrmann Anders Ödman er det ett av få oppdrag redningsskøyta har hatt på denne tiden av året.

    Redningsskøyta assisterer seilbåt
    Foto: Redningsskøyta Horn Rescue
  • Vinduer knust fire netter på rad

    Det har blitt knust vinduer fire netter på rad i et bygg som huser tannlegekontor og leiligheter i Kransen 12 i Moss, skriver Moss Avis. Ifølge tannlege Arne Trondsen har 10-12 vinduer blitt knust. Det er også skader på parketten og møbler. Politiet har pågrepet en person som er mistenkt for vindusknusingen.