Svindlet til seg 867.000, 10 måneder i fengsel

Ved å fortelle en rekke utrolige historier fikk en 21-årig kvinne en Fredrikstadmann til å låne henne samlet 867.000 kroner. Nå er kvinnen dømt til fengsel i 10 måneder.

Fredrikstad tingrett
Foto: Remi Drageset/NRK

I desember 2011 fikk kvinnen, som er bosatt i Bergen, kontakt med en mann i Fredrikstad på nettet. I løpet av et halvt år fra sommeren 2012 klarte hun å få mannen til å utbetale henne samlet 867.000 kroner ved å presentere en rekke ulike historier.

Første gang kvinnen «lånte» penger av mannen var i mai 2012. Hun trengte penger til en flybillett til Oslo. Hun skulle komme til Fredrikstad for at de to skulle bli bedre kjent. Mannen dro til Gardermoen, men kvinnen dukket aldri opp.

Skjønnhetskonkurranse

I juli 2012 møttes de to første gang fysisk. Da skulle hun delta på en skjønnhetskonkurranse i Kongsberg. Hun uttrykte at hun skulle betale tilbake pengene hun skyldte med prispengene hun skulle vinne i konkurransen. Men før det lånte kvinnen penger til å kjøpe kjole til konkurransen, til deltageravgift og lommepenger. Mannen oppfattet som at kvinnen vant prispengene, men hun forsvant for ham.

En måned senere tok hun kontakt igjen, og hun ba på nytt om å låne penger. Igjen førte mannen penger over til kontoen hennes. Han oppfattet pengene han ga henne som lån, noe han også sa til henne.

Mannen hadde også kontakt med det som skulle være en søster av kvinnen i USA og en venninne av kvinnen. Mannen synes disse to kvinnene hørtes ut som 21-åringen. Han konfronterte henne med det, men hun ville ikke vedkjenne seg det.

Operasjon i USA

Senere fortalte kvinnen at hun hadde brukt penger til en ny nyre til sin mor, og at operasjonen ble gjennomført i USA. Hun måtte reise til USA med moren.

Under USA-oppholdet ba 21-åringen om å få låne mer penger, blant annet for å slippe ut av fengsel i USA. Hun fortalte at hun var blitt fengslet fordi landets skattemyndigheter «hadde hengt seg opp i» at han hadde lånt henne penger og at hun måtte betale skatt av pengene.

Kidnappet i Spania

Da mannen hadde lånt henne en halv million tenkte han at «nok var nok». Men da kom hun med en historie om at hun var kidnappet i Spania og at han måtte låne henne penger til løsepenger så hun kunne komme hjem til Norge. Dersom løsepenger ikke ble utbetalt ville kidnapperne drepe henne. Det endte opp med at han betalte henne pengene.

De to møttes for andre og siste gang i Oslo i desember 2012. Dette var et møte mannen arrangerte for å få mer informasjon om henne. Han begynte å reagere på at det gikk an å havne i så mye problemer på en gang, og i januar i fjor anmeldte han henne.

Utskrift fra mannens konto viser at han overførte samlet 867.000 kroner til kvinnen.

I retten opplyste mannen at han hadde fått en erstatning på 2,6 millioner etter en ulykke.

– Penger hun ikke hadde bedt om

I politiavhør har kvinnen hevdet at hun fikk penger inn på sin bankkonto som hun ikke hadde bedt om. Hun avviste at hun har bedt mannen om penger.

Da saken mot kvinnen kom opp for tingretten i Fredrikstad 9. oktober møtte hun ikke opp. Saken ble likevel fremmet i hennes fravær.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 10 måneders fengsel for kvinnen. Det ble også lagt ned påstand om at kvinnen ble dømt til å betale tilbake 867.000 kroner.

Forsvareren la ned påstand om frifinnelse både for straff og erstatningskrav.

I retten ble det lagt fram en logg fra nettjenesten Skype, og denne loggen bekreftet kvinnens forespørsler om lån.

Tingretten fant kvinnen skyldig i grovt bedrageri. Dommen er i tråd med påtalemyndighetens påstand: fengsel i 10 måneder. Hun er i tillegg dømt til å betale tilbake 867.000 kroner.