Hopp til innhold

Svindel-bølge rammer harry-handel

De som planlegger romjuls- eller nyttårsshopping på den andre siden av grensen, bør være på vakt.

Betalingsterminal

Det finnes flere måter å beskytte seg mot skimming og svindel på. Pass blant annet på at du skjermer tastene når du trykker pin-koden din.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Det har skylt en svindel-bølge over Sverige i høst.

Kontoene til 600 kunder i lekebutikken Toys"R"Us i Malmö ble tømt i august, skriver Aftenposten på nett .

Ingen nye sikkerhetsrutiner

For få dager siden ble det kjent at flere østfoldinger har blitt utsatt for skimming på «EU-shopen» på gamle E18 rett over grensa ved Ørje.

I butikken, som også er kjent som Töcksfors Gränshandel, ble kontoen til tre personer tappet etter at de hadde brukt kredittkortene sine til å betale med.

Sentersjef Helene Rödseth i Töckfors shoppingsenter, som ligger noen kilometer unna «EU-shopen», sier at de ikke har innført noen nye sikkerhetstiltak.

Likevel mener hun at svenskehandelen er trygg hos dem.

- Det er har ikke vært noen tilfeller av dette på senteret vårt, og det er helt trygt å handle i butikkene våre. Som et stort senter tilknyttet Thon-gruppen, har vi allerede de sikkerhetsrutinene vi mener er nødvendige, sier Rödseth til aftenposten.no.

Avansert svindel-utstyr

Blant de som ble svindlet var det flere nordmenn, og en mann fra Moss mistet opptil 80.000 kroner .

I Trøgstad bor Tollef Østby som ble svindlet for 25 000 kroner .

I alle tilfellene ble samme framgangsmåte benyttet ved at mindre beløp ble tatt ut flere ganger.

Svindlerne har brukt avansert skimming-utstyr, ifølge Aftenposten.

De har brukt en liten «boks», kalt atrapp, som plasseres utenpå bankterminalen. Kontonumre og pin-koder blir så kopiert og lagret i boksen når kunder betaler med bankkort.

Verdensmestere i kortbruk

Kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH), Leif Osland, forteller at det ikke har vært et stort problem med svindelepisoder i Norge i år.

Det eneste unntaket er en serie svindelforsøk på noen bensinstasjoner på Sørlandet i sommer.

- Høsten 2006 ble det montert anti-skimmingsutstyr på de fleste minibanker i Norge. Etter det har vi hatt få svindeltilfellerm, men nordmenn er verdensmestere i kortbruk, og derfor har det vært høyt prioritert å jobbe mot svindling her, sier Osland til Aftenposten.