NRK Meny
Normal

Sverige: – Økning i dekktyverier kan skyldes nye norske krav

Tyveri av lastebildekk har økt med opp mot 50 prosent sør for grensen i løpet av året. Nå spekuleres det i om skjerpede krav til vinterdekk i Norge er årsaken.

Slitte vinterdekk

Fra 1. november i fjor ble det innført krav om vinterdekk på alle tunge kjøretøy. I etterkant har det vært en økning av dekktyverier i Sverige.

Foto: Ronny Blix

Fra 1. november 2013 ble det innført strengere krav til vinterdekk på tyngre kjøretøy. Disse innebærer blant annet at alle kjøretøy over 3 500 kg er påbudt å ha enten piggdekk eller såkalte friksjonsdekk i perioden fra 15. november til 31. mars. Fra nyttår blir kravene skjerpet ytterligere – da må også tilhengerne ha vinterdekk.

Samtidig har det vært en økning i antall dekktyverier på svensk side av grensen det siste året, spesielt i Bohuslän som ligger rett sør for Østfold. Det skriver avisa Bohusläningen, som setter de to forholdene i sammenheng.

– Der det er behov, finnes det også kriminelle som er klare til å møte etterspørselen, sier Håkan Carlsson i den nasjonale transportsikkerhetsgruppen i Västra Götaland til avisen.

Mistenker organisert kriminalitet

Norske myndigheter har også skjerpet vogntogkontrollene på grensen det siste året, og ytterligere styrking er på trappene. Derfor er det få som tørr å ta sjansen på å kjøre over uten å innfri kravene.

Ifølge Carlsson er det ting som tyder på at kriminelle ligaer nå livnærer seg av å stjele lastebildekk og selge dem videre.

– Tyverier av store mengder dekk krever logistikk. Det er trolig en type organisert kriminalitet står bak denne typen lovbrudd, sier han til Bohusläningen.

– Vanskelig å konkludere

Enkelte steder i Bohuslän har antallet dekktyverier økt med 50 prosent det siste året. Svensk politi er likevel forsiktige med å sette dette i sammenheng med de norske kravene.

– Dekktyverier øker og minker. I år har vi sett en økning, men det er vanskelig å trekke noen konklusjon på hvorfor, sier Thomas Pettersson ved politiets planleggingsenhet til avisa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.