NRK Meny
Normal

Sverige: – Økning i dekktyverier kan skyldes nye norske krav

Tyveri av lastebildekk har økt med opp mot 50 prosent sør for grensen i løpet av året. Nå spekuleres det i om skjerpede krav til vinterdekk i Norge er årsaken.

Slitte vinterdekk

Fra 1. november i fjor ble det innført krav om vinterdekk på alle tunge kjøretøy. I etterkant har det vært en økning av dekktyverier i Sverige.

Foto: Ronny Blix

Fra 1. november 2013 ble det innført strengere krav til vinterdekk på tyngre kjøretøy. Disse innebærer blant annet at alle kjøretøy over 3 500 kg er påbudt å ha enten piggdekk eller såkalte friksjonsdekk i perioden fra 15. november til 31. mars. Fra nyttår blir kravene skjerpet ytterligere – da må også tilhengerne ha vinterdekk.

Samtidig har det vært en økning i antall dekktyverier på svensk side av grensen det siste året, spesielt i Bohuslän som ligger rett sør for Østfold. Det skriver avisa Bohusläningen, som setter de to forholdene i sammenheng.

– Der det er behov, finnes det også kriminelle som er klare til å møte etterspørselen, sier Håkan Carlsson i den nasjonale transportsikkerhetsgruppen i Västra Götaland til avisen.

Mistenker organisert kriminalitet

Norske myndigheter har også skjerpet vogntogkontrollene på grensen det siste året, og ytterligere styrking er på trappene. Derfor er det få som tørr å ta sjansen på å kjøre over uten å innfri kravene.

Ifølge Carlsson er det ting som tyder på at kriminelle ligaer nå livnærer seg av å stjele lastebildekk og selge dem videre.

– Tyverier av store mengder dekk krever logistikk. Det er trolig en type organisert kriminalitet står bak denne typen lovbrudd, sier han til Bohusläningen.

– Vanskelig å konkludere

Enkelte steder i Bohuslän har antallet dekktyverier økt med 50 prosent det siste året. Svensk politi er likevel forsiktige med å sette dette i sammenheng med de norske kravene.

– Dekktyverier øker og minker. I år har vi sett en økning, men det er vanskelig å trekke noen konklusjon på hvorfor, sier Thomas Pettersson ved politiets planleggingsenhet til avisa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.