Lokker nordmenn med Zlatan og Liseberg

To prosent av den voksne norske befolkningen har aldri vært i Sverige, viser Visit Swedens årlige reiselivsundersøkelse. Det har «söta bror» tenkt til å gjøre noe med.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic og de andre spillerne på det svenske landslaget blir brukt som lokkemiddel for nordmenn som aldri har besøkt Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

«Jakten på den siste nordmannen», kaller de det. I forbindelse med sin årlige reiselivsundersøkelse oppdaget Visit Sweden at nærmere 70.000 voksne nordmenn aldri har satt sine bein på andre siden av svenskegrensa.

Nå vil de bruke blant annet et slott i Skåne, fornøyelsesparken Liseberg og superstjernen Zlatan Ibrahimovic til å lokke nordmenn på besøk.

– Vi ble overrasket da vi oppdaget at to prosent av voksne nordmenn aldri har vært i Sverige. Dette var noe vi tenkte ville være kjempemorsomt å ta tak i. Vi skal velge ut én person som skal få sitt livs reise til Sverige. Vi reserverer blant annet hele Liseberg for denne personen og inviterer til å bli det svenske landslagets hedersgjest før de reiser til EM i Frankrike, sier sjef for Visit Sweden i Norge, Thomas Johansson til NRK.

Thomas Johansson og Axel Wernhoff

Sveriges ambassadør til Norge, Axel Wernhoff, og den svenske turistsjefen i Norge, Thomas Johansson, skriver her under på «nullvisjonen».

Foto: Johnny Vaet Nordskog

Én får reise

Sammen med Sveriges ambassadør til Norge, Axel Wernhoff, har han skrevet under på «nollvisjonen».

– Det er tragisk at det finnes så mange mennesker som vil besøke Sverige, men som aldri har fått muligheten. Derfor har vi bestemt oss for en nullvisjon. Ingen skal være uten et sverigebesøk, sier Wernhoff.

Johansson og Wernhoff har forpliktet seg til å jobbe for at alle nordmenn som ønsker å besøke sine naboer i øst får muligheten til det.

Nitimen på jakt

Én heldig nordmann blir plukket ut og invitert til å være med på reisen i slutten av mai. Turen skal markere starten på arbeidet med den svenske nullvisjonen.

– Det er morsomt å kunne gi en av disse muligheten til å få en fantastisk opplevelse av Sverige. Vi har kanskje ikke samme fantastiske natur, og vi har kanskje ikke et like godt ski-landslag. Men vi har historie, et variert landskap, fornøyelsesparker og god mat, forteller Wernhoff.

NRK Nitimens reporter Øyvind Bækkevold tok med seg Wernhoff og Johansson ut på gata i Oslo for å finne de to prosentene som aldri har vært i Sverige:

Michelin og slott

I løpet av en snau uke får nordmannen som blir plukket ut besøke et slott i Skåne, spise på Michelin-restaurant og få omvisning på slottet i Stockholm.

I tillegg til besøk på Liseberg og landslagets treningsleir.

– I tillegg kan det dukke opp flere kjente ansikter underveis. Forhåpentligvis finner vi Sverige-jomfruene som vil være med på tur, sier Johansson.