Normal

Svenskene jubler over økt matmoms

Dagens lekkasje fra statsbudsjettet om at matmomsen kommer til å øke i Norge fra fjorten til femten prosent faller i god jord hos søta bror.

Dagligvarehandler Cesar Sibauan på Svinesund

Dagligvarehandler Cesar Sibauan på Svinesund venter nå enda flere nordmenn over grensen.

Foto: Camilla Næss/NRK

Sentrale kilder sier til NRK at statsbudsjettet som legges fram neste uke inneholder en matmomsøkning på ett prosentpoeng. Dermed ender matmomsen opp på 15 prosent.

– Det er forbrukerne til syvende og sist som betaler merverdiavgifta, sier Randi Lavik, prosjektleder ved Statens institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Dagligvarehandler Cesar Sibauan på Svinesund venter nå enda flere nordmenn over grensen.

– Folk kommer hit fra Stavanger, Bergen og Trondheim, og forteller oss at det er billig å handle her i forhold til i Norge, sier han

– Det sier seg selv at dette er gunstig for oss her på grensen, legger han til.

– Det er irriterende

Aina Flage

Aina Flage har ingen ting til overs for prisøkningen.

Foto: Camilla Næss/NRK

Hele 53 prosent av all grensehandel i Norge foregår på Svinesund ifølge Statistisk sentralbyrå – i Sverige er matmomsen i dag på 12 prosent.

Det faller ikke i god jord hos kundene NRK møter på Rema på Svinesund.

– Jeg synes at det bare blir dyrere og dyrere hjemme. Det er snakk om småpenger hver gang prisene går opp, men småpenger tre-fire ganger i året, som jeg har inntrykket av at prisene går opp, blir mye etter hvert, sier Aina Flage.

Les også:

Hun får støtte av Nils Roar Øyen.

– Det er irriterende. Selv om prisene øker med bare én prosent, så er det fortsatt irriterende at det skal øke og øke.

– Gir en psykologisk effekt

Butikksjef på Rema på Sellebakk i Fredrikstad, Lars Askheim, tror ikke at den varslede prisøkningen vil få store konsekvenser for kundene.

– Hvis Rema velger å øke prisene, så vil jeg tro at en pakke med kjøttdeig til 46 kroner, vil gå opp 50 øre eller én krone i pris. Det er ikke store summer det er snakk om, sier han.

Dagligvarehandler Sibauan tror imidlertid at en økning i matmomsen fra 14 til 15 prosent i Norge vil merkes godt i butikkene langs grensen på svensk side.

– Selv om det bare handler om 10 øre eller én krone, så øker de prisen. Dette gir en psykologisk effekt, så folk kommer til å handle mer her, tror han.

Butikksjef på Rema på Sellebakk i Fredrikstad, Lars Askheim

Butikksjef på Rema på Sellebakk i Fredrikstad, Lars Askheim tror ikke momsøkningen har så mye å si for kundene.

Foto: Camilla Næss/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: