Hopp til innhold

– Regjeringskrise påvirker ikke svenskekrona

Svensk regjeringskrise gjør ikke svenskekrona svakere.

Svenske sedler

STABIL: Selv om den svenske regjeringen sliter er det lite bevegelse i svenskekrona.

Foto: Sveriges Riksbank

Regjeringskrisen i Sverige har ikke påvirket svensk kronekurs, og svenskekrona vil neppe falle i kurs i tida framover heller, mener seniorøkonom i DNB Market, Kjersti Haugland.

– I utgangspunktet kan man forvente at når det er ustabilitet i det politiske systemet, så vil valutakursen til landet svekke seg. Svenskekrona har ikke reagert på nyheten om nyvalg i det hele tatt, og det forteller at tilliten til det svenske politiske systemet er sterk, sier Haugland.

Stabil på 93,50

100 svenske kroner kostet i går 93,50 norske.

– Prisen har ligget omtrent der en god stund nå. Justeringene i valutamarkedet kom allerede rett etter valget. Da ble det tatt høyde for den vanskelige politiske situasjonen. Det som har skjedd etterpå er ikke så overraskende for aktørene i valutamarkedet, sier Haugland.

Gjennomsnittskurser for svensk krone 2014

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

 94,96

94,35

93,62

 91,47

90,41

90,32

90,96

 89,94

89,00

90,47

91,86

DNB Markets månedlige snittkurs på svenske kroner, sammenlignet med en norsk hundrelapp.

Udramatisk for økonomien

For svensk politikk er det svært dramatisk at regjeringen ikke fikk gjennom budsjettet sitt i riksdagen onsdag, og at statminister Stefan Löfven så seg nødt til å skrive ut nyvalg. For svensk økonomi har det mindre å si, mener Haugland:

Kjersti Haugland i Dnb Markets

Det skal mer til enn en regjeringskrise for å sette svenskekrona i fall, mener seniorøkonom i DNB Market, Kjersti Haugland.

Foto: Dnb

– Det er aldri godt nytt for en økonomi at det er problemer i den parlamentariske situasjonen. Vi tror likevel ikke at det får økonomiske konsekvenser for Sverige, sier Haugland.

Høy tiltro, til tross for krisen

- Årsaken er at alle oppfatter de svenske politikerne som styringsdyktige, og man har tillit til at svensk økonomi ikke blir skadelidende av situasjonen som har oppstått. Mest sannsynlig kommer svensk finanspolitikk den nærmeste tiden til å være nærmest kjedelig forutsigbar.

Etter at styringsrenta ble satt til null i slutten av oktober, forventer DNB tvert i mot vekst i svensk økonomi framover, uansett politisk situasjon.

– Vi tror nok at svensk økonomi kommer til å gå godt i årene framover. Bedre og bedre, fordi blant annet den lave renten vil stimulere forbrukerne til å handle mer. I tillegg er både høyre- og venstresiden i Sverige er enige om at det trengs en liten innstramming i statsbudsjettene framover, og slik kommer nok utfallet til å bli, uansett hvilke partier som styrer , avslutter Haugland.