NRK Meny
Normal

Svenske jegere lei av ulv

Jegerforbundet i Sverige mener myndighetene lukker øynene for veksten i ulvestammen. Nå vil de skyte ulv i flere revirer.

Ulv
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Det svenske jegerforbundet, med 200 000 medlemmer, er foruroliget over at svenske myndigheter ikke har oversikt over veksten i ulverevirene, og krever å få skyte ulv i Sverige.

Tidligere i høst meldte NRK at verken myndighetene i Sverige og Norge vet hvor mange ulver som holder til på begge sider av grensen .

Sjefen for rovviltavdelingen i Värmland, Lars Furuholm, bekrefter også til Sveriges Radio at myndighetene begynner å miste oversikten over tilveksten og antall ulv i Värmland.

Til NRK sier viltforvalteren i Østfold, Åsmund Fjellbakk, at det er omtrent samme situasjon på denne siden av grensa.

Har nådd målet

Ifølge det svenske Viltskadecenteret er ulvestammen trolig oppe i 230-240 individer.

Det betyr at den svenske regjeringens etappemål om 200 ulver er nådd.

Nå har Svenska Jägareförbundet krevd at Miljødepartementet sørger for å analysere ulvens innvirkning på omgivelsene, og dessuten vil de skyte ulv i seks revirer.

Jegerforbundet har søkt om såkalt "skyddsjakt" på tre ulver i seks revirer henholdsvis i Dalarna, Gästrikland, Värmland, Västra Götaland og Örebro län.

- Kan ikke lukke øynene

De svenske jegerne mener at myndighetene lukker øynene for den sterke veksten i ulvestammen, og de problemene ulven skaper for lokalsamfunn, grunneiere og jegere.

- Nå kan de ikke lukke øynene i Miljødepartementet lenger. Ulvestammen øker raskt, og det er på høy tid at det foretas en analyse av hvilken effekt ulven har på omgivelsene, sier Torsten Mörner, forbundsleder i Svenska Jägareförbundet, i en pressemelding.

Regionalt styre

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa nylig under en partilederdebatt at det skal være fylkene som får muligheten til å ta avgjørelser i ulveforvaltningen, og ikke staten.

EU- kommissjonen har vedtatt nye retningslinjer, som gir Sverige utvidet mulighet for å forvalte rovdyrstammene med større vektlegging av sosiale og økonomiske interesser.

I en svensk rovdyrsutredning fra desember i fjor fremgikk det at et viktig moment, for å øke forståelsen for rovdyrsforvaltningen, var at ulvestammen gikk an å kontrollere og at den skal holdes på samme nivå i tre år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Spyd-gull til Østfold

    I sitt åttende NM greide Fredrikstad-gutten Gardar Fridriksson (24) å ta gull i spydkast. Han kastet 64.99 meter. – Jeg føler lettelse over endelig å vinne, sier spydkasteren til Fredriksstad Blad.

  • Markbrann slukket

    Alarmsentralen har slukket den lille gressbrannen i en midtrabatt på Østsiden i Fredrikstad. Det var en svært liten brann, og det var aldri fare for spredning, ifølge brannvesenet.