Svensk styringsrente på 0 prosent

Historisk lav styringsrente hos våre naboer. Sentersjef på Svinesund jubler.

Sveriges riksbanksjef Stefan Ingves

Sveriges Riksbanksjef Stefan Ingves senket i dag den svenske renta til null prosent.

Foto: PONTUS LUNDAHL / Scanpix

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har senket styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0 prosent.

– Inflasjonen er for lav. Riksbankens ledelse har derfor besluttet at pengepolitikken må bli mer ekspansiv, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Rentenedsettelsen tirsdag var uventet stor. På forhånd var det ventet at nedgangen ville bli på mellom 0,05 og 0,10 prosent.

Negativ inflasjonstakt

Forventningene om en rentenedgang har imidlertid vært økende de siste par ukene etter at konsumprisindeksen viste en uventet stor prisnedgang i september.

Inflasjonstakten i Sverige har vært negativ i sju av årets første ti måneder, og inflasjonen har vært angt unna målet på 2 prosent over tre år.

Riksbanken påpeker samtidig at når renta nå senkes til 0 prosent, øker faren for at privathusholdningenes gjeld stiger enda mer.

– Det er derfor enda viktigere at denne faren håndteres på en god måte, skriver Riksbanken videre.

Utfordring for norsk handel

Den svenske styringsrenten er med dette lavere enn styringsrenten i eurosonen, USA og Storbritannia. Sverige har aldri tidligere hatt nullrente.

– Dette betyr at den svenske krona blir enda billigere, noe som gjør at handelen i Norge blir enda mer utfordret av grensehandelen. Nå er det viktigere at den norske regjeringen går tilbake på forslaget om økt tollfri sats, mener regiondirektør Espen Evensen i NHO.

– Det er så mange småting som drar i feil retning. I tillegg får man nå ytterligere drakraft mot en ugunstig utvikling, når man ser på momsfrie kvoter og at valutakursene blir mer gunstige, legger han til.

– Musikk i mine ører

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim jubler over meldingene om nullrente i Sverige.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Sentersjef Ståle Løvheim ved kjøpesenteret Nordby på Svinesund jubler over dagens nyheter fra Riksbanken.

– Dette er musikk i mine ører. Erfaringsmessig går kronekursen ned når renta blir lavere. Når den norske krona blir sterkere i forhold til den svenske merker vi det med en eneste gang, sier han.

Ifølge TV2 sank den svenske kronen umiddelbart etter nyheten.

Løvheim mener at en lavere rente gjør hverdagen lettere for de som driver med grensehandel på svensk side.

– Vi får flere besøkende og tjener flere kroner. Kundene får mer for pengene sine, samtidig som at vi tjener mer, slår han fast.

– Useriøst argument

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) sier til NRK at Espen Evensens bekymring for økt tollfri sats er et «useriøst argument».

– Nå har man hatt et nivå på at man kan handle i utlandet og slippe å betale moms og avgifter på de første 200 kronene. Nå justerer vi det til 500 kroner, noe som er bra for forbrukerne. Vi kan ikke endre den grensen kun på grunn av at renten i et annet land går opp eller ned.

Hva tenker du om at det nå kan bli enda billigere å grensehandle?

– Hvis det blir billigere å handle i Sverige, så vil folk også handle mer i Sverige. Slik er det. Det er derfor Fremskrittspartiet har tatt til orde å redusere skatter og avgifter på norske varer, og ting som produseres og selges i Norge. Men det har vi ikke fått noe støtte for.

(NRK/NTB)