NRK Meny
Normal

Svensk smågodt fyller 30 år

I 1985 kunne man for første gang selv plukke smågodt i Sverige. – Vi opplevde en «godisrevolusjon».

Smågodt

I år er det 30 år siden man for første gang kunne plukke godteri i løsvekt selv i Sverige.

Foto: colourbox.com / Tommy Hvitfeldt

Det er ikke mange som klarer å holde seg unna smågodtet under handleturen i Sverige. Meter på meter med beholdere fylt til randen av godteri i alle slags farger og former, er en drøm for alle som er glad i søtsaker.

GRENSEHANDEL

Nordmenn valfarter til Sverige for å kjøpe smågodt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Vi nordmenn handler tonnevis med smågodt i Sverige hvert år, og i påsken dobles salget. Men selvplukk av smågodt i løsvekt ble først tilgjengelig i svenske butikker i 1985, og fyller i år 30 år.

Den svenske kulturhistorikeren Håkan Jönsson sier til Sveriges Radio at han husker godt da smågodtet kom til butikken.

– Det ble litt av en «godisrevolusjon». Jeg vokste selv opp med at man gikk i kiosken der man pekte på godteri som ekspeditøren plukket til deg. Men nå ble det som et slaraffenland, landet der det flyter av melk og honning.

Billigere og større poser

Før 1985 ble godteriet solgt til stykkpris. Jönsson forteller at godteriet da var til spesielle anledninger, som påske. Men da selvplukk av smågodt kom i butikkene, forandret det seg.

– Det kjentes befriende å kunne plukke godteri til hverdags. Dessuten ble godteriet fort mye billigere.

– Konsekvensene ble at godteri ble en mye større del av dagligvarehandelen. Posene har også blitt større.

I Norge siden 90-tallet

Smågodt

I påsken spiser nordmenn tonnevis av smågodt.

Foto: Astrid Engen / NRK

Kulturhistorikeren mener det er en grunn til at smågodt har blitt en suksess.

– Smågodt har den funksjonen at det lykkes med å være sosialt og individuelt samtidig. Familien samles rundt godteskåla, samtidig som at alle kan plukke ut det godteriet de liker, sier Jönsson til Sveriges Radio.

I Norge ble smågodt solgt i stykkpris frem til 90-tallet. Etter hvert har selvplukk av godteri også blitt viktig her, særlig i påsken. Da setter butikkene ned prisene, og vi handler i vei.

I påsken i fjor solgte Europris rundt 300 tonn med smågodt. Norgesgruppen solgte 254 tonn, mens Ica solgte 85 tonn.

I noen land er det forbud med selvplukking av godteri av hygieniske årsaker. Det kan kanskje være forståelig med tanke på at en undersøkelse fant tarmbakterier i smågodt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • USA vil bruke 90 mill. på Rygge

    USA vil bruke omkring 90 millioner kroner til å ruste opp Rygge militære flyplass, melder TV2.no. Bevilgningen er godkjent i USA, men det norske forsvarsdepartementet avviser at det er fattet noen beslutning om amerikanske investeringer på Rygge.

  • Trøgsting møter alvorlig tiltale

    En mann i 60-årene fra Trøgstad må i retten i Oslo over nyttår, tiltalt for besittelse av seksualiserte bilder av barn og forsøk på å begå seksuelle handlinger med en mindreårig. Ifølge tiltalen hadde han avtalt et møte med en 13 år gammel jente i februar, men da møtte i stedet en mann opp.