NRK Meny
Normal

Svensk ordfører vil ha norsk skatt

Mange nordmenn i den svenske grensekommunen nyter godt av kommunens goder, men betaler skatt til Norge. Årjängordfører Kjell Ericsson fortviler.

Norsk og svensk toll
Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg skulle gjerne hatt en lov som sa at der man bor skal man betale skatt, sier ordfører Kjell Ericsson.

Urettferdig

- Det blir jo urettferdig fordi der en bor får en sin daglige service. Alt fra skole til barneomsorg og helsehjelp.

Ordfører Kjell Ericsson i Årjäng

Ordfører Kjell Ericsson i Årjäng.

Foto: Arkiv / NRK

- Det er jo ganske mange nordmenn som bor i Årjäng, mens de jobber i Norge. Mange av dem jobber for eksempel i Oslo. Hvis de hadde betalt skatt til Årjäng så ville det jo blitt inntekter i den kassen, sier Kjell Ericsson.

Fins regler

Det finnes allerede en egen skatteregel for grensekommunene som gjør at du betaler skatt i kommunen du bor, selv om du jobber i Norge.

Men det er kun viss kommunen du jobber i også er en grensekommune.

Hvis arbeidet ligger i kommuner lenger inn i landet gjelder ikke den lovgivningen ifølge ordføreren.

- Jeg tror det mest riktige har vært å hatt en annen lovgivning her. Hadde jeg bodd i Norge skulle jeg skattet dit, og bor en nordmann i Sverige så skal han nødvendigvis skatte her, sier ordfører Kjell Ericsson.

Vanskelig å endre

Ekspedisjonssjef Torbjørn Gjølstad i skattelovavdelingen i finansdepartementet

Ekspedisjonssjef Torbjørn Gjølstad i finansdepartementet.

Foto: Esben Johansen

Det er den nordiske skatteavtalen som ligger til grunn for dette. Og denne avtalen er ikke enkel å endre forklarer ekspedisjonssjef  Torbjørn Gjølstad for skattelovavdelingen i finansdepartementet.

- Det at en svensk ordfører kommer med sine ønskemål er ikke nok til at det blir en forhandling om å endre dette. Et slikt initiativ må i så fall komme fra det svenske Finansdepartementet, sier Gjølstad. 

Også positivt

Ordføreren legger likevel ikke skjul på at det også er fordeler med å ha så mange nordmenn boende i Sverige.

- Jo visst fins det mange fordeler. For eksempel ved at nordmenn handler mye her.

- Derfor er jeg jo også bare litt irritert her og ikke sint. Men uansett synes jeg rett skal være rett, og da bør lovgivningen endres her, sier Ericsson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vurderer å legge opp

    Henning Solberg skal i løpet av to uker ta en avgjørelse på om han skal fortsette rally-karrieren, skriver Smaalenenes Avis. Solberg ble nummer 19 i helgens Rally Sweden.

    Henning Solberg
    Foto: Jørn Tveter/NRK
  • Vil utsette InterCity-utbygging

    Bane Nor vil utsette InterCity utbyggingen med flere år, skriver Aftenposten. I Nasjonal transportplan for 2018–2029, som ble vedtatt i fjor, sto det at dobbeltsporet jernbane til Fredrikstad skulle stå klar til 2024. Bane Nor har vurdert at det er urealistisk i en rapport som Aftenposten har fått tak i. Ifølge rapporten utsettes InterCity til Fredrikstad til 2027 og til Sarpsborg fra 2026 til 2029.