Nordmenns trang til å kjøpe billig kylling på grensen kan nå få konsekvenser for en av de store arbeidsplassene i fylket.
Norturas anlegg i Rakkestad i Østfold er en av bedriftene som kan bli rammet, sier direktør for fjørfe i Nortura, Morten Nilsen.
Prispress
– Det er riktig at vi skal vurdere alle anleggene for å se hvordan vi kan effektivisere og kutte kostnader, svarer han.
Nilsen peker på at svenskekyllingene på grensen skaper et prispress på kyllingen som produseres i Norge. Dermed må kostnadene ned ved de norske produksjonsanleggene ned for å kunne konkurrere på pris.
I en pressemelding skriver Nortura at det kan bli et valg mellom slakteriet på Elverum og det i Rakkestad.
– Vi må vurdere om vi skal opprettholde slakting to steder på østlandet, eller om det er mer hensiktmessig å samle all slakting, skjæring og foredling på ett stort anlegg, sier konserndirektør Arne Kristian Kolberg.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Vil kjempe
Ordfører i Rakkestad, Peder Harlem (Sp), er klar for å støtte sin hjørnestensbedrift gjennom Nortuas spareprosess. Bedriften gir 200 årsverk i kommunen, og er den største industriarbeidsplassen.
– Jeg forventer at vårt anlegg skal komme styrket ut av dette ettersom det er det største slakteriet i Nortura og det er en stor kompetanse på fjørfe i området som er bygget opp over lang tid, sier Harlem.
Nortura sier at hele fabrikkstrukturen innenfor hvitt kjøtt skal vurderes. Også Norturas anlegg i Eidsberg.
I tillegg til slakteriene på Elverum og i Rakkestad skal virksomheten ved foredlingsfabrikken på Hærland ses nøye på.
Det samme skal egg-pakkeriene, som ligger på fem forskjellige steder i dag, inkludert i Rakkestad.
Styret avgjør
Totalt arbeider rundt 900 fast ansatte ved alle disse Nortura-fabrikkene.
To arbeidsgrupper i Nortura gå gjennom fabrikkene for å finne ut hvordan de best kan drive videre med lavere kostnader enn i dag.
Deretter skal styret i Nortura ta stilling til forslagene i slutten av juni.