SE OGSÅ: |
ALT OM: |
Tall fra Statistiska Centralbyrån viser rekordtall for eksport av storfekjøtt til Norge.
Hele 169 prosent økte eksporten til Norge med i 2005.
Nordmenn elsker svenske kjøttboller. Foto: Berit Keilen / SCANPIX
- Nærmere 80 prosent av denne mengden er ferdiglagede kjøttboller, sier regionsjef Robert Larsson hos Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) region vest til avisen Bohuslänningen.
I rene tall er det eksportert to tusen tonn mer kjøttboller enn i 2004.
Svensk favorittmat
Köttbullar er små boller av kjøttdeig, hovedsaklig bestående av storfekjøtt og/eller gris. Bollene er krydret etter behag, og finnes på alle svenskers bord.
Kjøttboller finnes i ulike former i de fleste land, men matretten "svenska köttbullar" er og blir svensk.
Utanfor Sveriges grenser lanseres retten på IKEA-varehusene verden over, som et ekte bevis på typisk svensk husmannskost.
I Sverige forbindes retten ofte med nostalgiske minner, og dette kommer til uttrykk i kjælenavnet "Mammas köttbullar".
Nå har tydeligvis nordmenn fått smaken på svensk husmannskost.
Bytter mot laks
Det er mulig at de svenske kjøttbolle-produsentene kan takke sin tidligere næringsminister, Leif Pagrotsky (s), for norske-suksessen med kjøttbollene.
Han ordnet i sin tid en tollfri eksportkvote av storfekjøtt til Norge gjennom EU i bytte mot tollfri norsk laks.