NRK Meny
Normal

Svensk kjøpesenter tapte i retten

Nordby shoppingcenter må betale Halden kommune ti millioner kroner.

Nordby Shopping Center

Det svenske kjøpesenteret tapte i norsk rett.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ifølge dommen som ble avsagt bare et par dager etter at saken var behandlet i retten, dømmes Nordby shoppingcenter AB til å betale 9,9 millioner kroner i tilknytningsavgift for vannet fra Halden kommune, skriver Halden Arbeiderblad.

I tillegg må kjøpesenteret betale Halden kommunes saksomkostninger med 150.000 kroner.

Mente kommunen somlet

Kommunen mente senteret skyldte penger for tilkobling til vann, men eierne av senteret nektet å betale en regning på 10,8 millioner kroner, dermed havnet saken i retten.

Det ble lagt rør fra Nordby syd for Svinesund til Ringdalsfjorden, under fjorden og fram til Sponvika der Halden kommunes vannledning ligger.

Først to år etter at avtalen ble inngått kunne man koble seg til det kommunale Halden-vannet. Da tilkobling fant sted var gebyr innført, og regningen fra Halden kommune lød på 10,8 millioner kroner.

Eierne av kjøpesenteret mente kommunen somlet og ville ikke betale, mens det fra kommunalt hold ble hevdet at det aldri forelå noen fullverdig søknad.

LES OGSÅ:

– Prinsipielt viktig dom

Thor Edquist (H)

Thor Edquist.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden-ordfører Thor Edquist (H) er svært fornøyd med at Nordby Kjøpesenter AB er dømt til å betale 9,9 millioner kroner i tilknytningsavgift for vannet fra Halden kommune.

Edquist sier striden om vanntilknytningsavgiften har vært svært interessant for andre kommuner, og kan være prinsipielt viktig.

– Det er mange som har ventet på denne dommen i lignende saker, så får vi se om dette blir det endelige resultatet. Uansett er det positivt for Halden kommune at vi har vunnet denne saken, sier Edquist.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.