Svensk alkosalg øker norske priser?

Alkoholsalget på grensa slår stadig nye rekorder. Det kan paradoksalt nok føre til ny prisøkning i Norge, frykter Vin- og brennevinleverandørenes forening.

Pappvin

Systembolagets utsalgssteder langs norskegrensa har nok en gang opplevd salgsøkning. (Arkivfoto)

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tall fra Systembolaget viser at utsalgene langs norskegrensen har hatt en økning på nesten 15 prosent første kvartal i år.

I løpet av januar, februar og mars solgte Systembolagets utsalgssteder langs norskegrensa 6,5 millioner liter vin, brennevin og øl.

- Det innebærer jo at nordmenn velger bort varer på Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening, VBF.

Og når salgsvolumet her hjemme går ned, må Vinmonopolet tjene mer for hver solgte flaske.

– Alkoholavgiften må ned

De høye norske alkoholavgiftene gjør det vanskelig for spesielt vinmonopol i Østfold å drive lønnsomt mener Jordheim.

Les også: Systembolaget danker ut polet

- Begge landene har jo monopol, og det er jo ingen mening i at svenskene skal tjene mer på oss nordmenn enn hva godt er, sier hun.

VBF krever nå at alkoholavgiften her hjemme må ned, hvis ikke frykter Jordheim at nordmenn må betale enda mer for vin og sprit kjøpt i Norge fordi Vinmonopolet her til lands taper penger på grunn av grensehandelen.

- Det kan bety at de norske prisene på Vinmonopolet blir høyere, og da reiser enda flere over til Sverige og handler der, sier Jordheim.

Les også: Svensk alkohol når nye høyder

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Knivdrept er fra Mysen

    Mannen som ble knivdrept på Majorstuen i går er fra Mysen, melder Smaalenenes Avis. Avdøde er en ung mann i 20-årene. Ingen er pågrepet i saken enda. Avdøde er ikke kjent for politiet fra før.

    Politiet jobber på stedet etter knivstikking på Majorstuen
    Foto: Thomas Marthinsen / NRK
  • Brun hest i veien

    Pollitiet melder at det skal være en brun hest i veien i Aremark. Den skal være observert rundt 2 kilometer fra Aremark kirke, i retning Tolsby. Savner du en brun hest kan ringe politiet på 02800.