NRK Meny
Normal

Svanefeber på Facebook

Internett har talt: Svaneunger på ryggen til svanemor er det søteste vi vet.

Svanefeber på Facebook

Svanemammaen som ble fotografert med småttisene på ryggen er lykkelig uvitende om alle som snakker om dem på internett.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Jada, vi vet det ikke er hardtslående nyheter i noen del av verden, selv ikke i denne fredfylte kroken av Norge vi bor i. Men se på de svanebabyene da!

Skikkelig hønemor

Dette er bildet som nå går som en liten farsott på Facebook.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Hissig svanemor

Tilsynelatende en rolig og behersket mor - helt til man kommer for nærme.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK
En tilsynelatende rolig svanemor med sine tre håpefulle trygt plassert på ryggen mellom vingene har fått titusenvis av mennesker til å bryte ut i et unisont «ntååååå» på internett.

Vår egen umiddelbare reaksjon på bildet som NRK-programleder Finn Børge Stenbek tok skulle dermed vise seg å være fullstendig i takt med folkesjela.

– Jeg delte det først på min egen facebookside, og bare der holdt folk på å dåne. Jeg tror aldri jeg har lagt ut et bilde som har fått så mye kjærlighet i form av tomler opp og kommentar, sier Stenbek.

Råde-svaner ut til hele verden

Men da han delte det på NRK Østfold sin facebookside tok det virkelig av for de tre nøstene på mors rygg. I skrivende stund har bildet nådd ut til godt over 350 000 mennesker. Det har fått nesten 18 000 reaksjoner og kommentarer og er delt 800 ganger. Og det er ikke bare nordmenn som føler foreldrefølelsen flomme.

Kommentarene kommer fra hele verden - fra Kenya, USA, Chile, Nederland, Danmark og Island - for å nevne noen.

Men det er kanskje ikke så rart at mor passer på svanebarna. Det skal opprinnelig ha vært fire unger, men den siste kan ha blitt spist av enten en glupsk måke eller en mink.

Svanene ble fotografert på Oven i Råde i Østfold 16. juni i år. De skal foreløpig ikke være klar over oppmerksomheten de er viet.

Svanemor og svaneunger

Svanemor har full kontroll på ungene. De svømmer selv, men straks noen kommer i nærheten hopper de opp på ryggen til mor.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norsk kvinne omkom

    En 58 år gammel norsk kvinne døde i en frontkollisjon mellom en personbil og en lastebil på E18 i Årjäng fredag ettermiddag. Det melder den svenske avisen NWT.se. Kvinnen satt i personbilen sammen med en 62 år gammel mann. Mannen ble alvorlig skadet men tilstanden hans skal være stabil. Det er fortsatt uklart hva som var årsaken til ulykken.

  • Vil ha økt satsing

    Etterutdanningen av lærere går ikke raskt nok. Det sier hovedtillitsvalgte John Oddvar Holthe i Skolenes Landsforbund Østfold. Stortinget skjerpet kompetansekravene for lærere i 2015. Arbeiderpartiet krever økt satsing, men trenger å få med seg flere partier når saken avgjøres i Stortinget i februar.

    Lærer
    Foto: Colour Box