NRK Meny
Normal

Suksess for skattejakt

Geocachen for skattejakten på Fredriksten festning i Halden topper listen over nedlastede cacher.

Lars-Henrik Erichsen

POPULÆR SKATTEJAKT. Cachen bidrar til å få folk til Fredriksten festning hele året igjennom. Lars-Henrik Erichsen lanserte skattejakten på festningen i Halden i mai i år.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Geocaching er en slags orienteringslek med GPS.

Det ligger poster, som kalles cacher, man kan søke opp med sin mobiltelefon.

Det finnes cacher mange steder i verden, og det skal være 1, 5 millioner av dem.

I mai i år lanserte Lars-Henrik Erichsen en geocache for en skattejakt på Fredriksten festning, og den har slått godt an.

- På nedlastingssider for slike geocacher har Fredriksten-cachen ligget øverst en stund, og det er veldig artig, sier han.

Flere hundre ganger er cachen lastet ned i norsk og engelsk versjon, og har sørget for at rundt 50 grupper av skattejegere har fått seg en fin rundtur i de spennende omgivelsene på Fredriksten festning.

Se Halden Tourists innloggingsside for apper til skattejaktregistrering her

Les også:

Spøkelset Den hvite dame guider deg gjennom historiske omgivelser på festningen i Halden.

Nye geocachingløype i Halden

Den hvite dame

Geocaching er en spennende skattejakt der smarttelefonen brukes for å finne skatten som er en «cache» (boks).

- I cachen ligger en registreringsbok og en liten gjenstand du kan bytte til deg mot noe du selv legger igjen, forteller Erichsen til NRK.no.

På Fredriksten festning er det laget en løype bestående av åtte poster.

Enhver festning med respekt for seg selv har sitt eget spøkelse. Fredriksten har til og med et kvinnelig sådant - Den hvite dame, eller Den grå dame som hun også kalles noen ganger.

Den hvite dame guider deg via mobiltelefonen gjennom løypen og forteller ting du kanskje ikke visste om Fredriksten festning.

- På hver post skal du finne en bokstav eller et tall som til slutt blir koordinatene, som skal føre deg til «cachen», forteller Erichsen.

Geocaching

ENKELT OG GREIT SØKEVERKTØY. Mobilen brukes til å lete opp skatter.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Voksende hobby

Geocaching er stort i utlandet, og ifølge nettstedet "Geocaching i Norge" passer aktiviteten utmerket for norske forhold.

Alle kan delta med sin smarttelefon, og ifølge Erichsen - som definerer seg selv som en blanding av "datanerd" og friluftsmenneske, gjør geocaching at også folk i "datanerd-kategorien" kommer seg ut i frisk luft.

På Fredriksten festning i Halden er terrenget både bratt og krevende, omgivelsene er spennende, og dermed slår man flere fluer i et smekk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stoppet manipulert smuglerbil

    Tollerne på Ørje har holdt tilbake en smuglerbil etter en rutinekontroll i går ettermiddag. Bilen var lastet med nesten 1500 liter øl og 228 liter brennevin, og hadde et modifisert fjæringssystem, opplyser Tolletaten. To polakker kjørte bilen og saken er nå oversendt politiet.

  • Byforsker advarer Fredrikstad

    Fredrikstad får skryt for hvordan byen har skapt nytt liv i sentrum på dagens konferanse om utviklingen i stasjonsbyene i Østfold – men også en advarsel. Byforsker Erling Dokk Holm fra Høyskolen Kristiania sier de ikke må finne på å legge et nytt handelsområdet tett på den nye jernbanestasjonen nær sentrum.

    Erling Dokk Holm
    Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK