Hopp til innhold

Sukkertare på vei bort

Sukkertare er i ferd med å forsvinne fra kysten. Varmere sjø og for mye næringssalter er årsaken.

Sukkertare
Foto: Halvard Iversen / NRK

Hele 80 prosent av sukkertaren langs kysten av Skagerrak og 40 prosent langs kysten av Vestlandet er borte. Størst er tapet i indre deler av kysten.

Norske eksperter mener det haster med å sette i gang tiltak for å redde tareskogen. Den store skogdannende sukkertaren er i ferd med å fordrives av trådalger.

Det kan være alvorlig for fisk og skalldyr som lever i tareskogene.

Menneskapte endringer

Forskere har avdekket tapet ved å undersøke 600 steder i Sør-Norge.

Statens forurensningstilsyn (SFT) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) står bak prosjektet, som har en rekke samarbeidspartnere.


De konkluderer med at menneskeskapte endringer er årsaken til at
sukkertaren forsvinner. Klimaendring har gitt varmere sjøvann.

Landbruket på Skagerrak-kysten og fiskeoppdrett på Vestlandet har gitt opphoping av næringssalter og partikler.

Vil ha strengere krav

- Vi anbefaler strengere krav til reduksjoner i utslippene av nitrogen og fosforfra ulike kilder, både avløp, oppdrettsanlegg, landbruk og industri. Vi anbefaler også strengere tiltak for å hindre direkte avrenning fra land via elver og bekker til sjøen, sier SFT-direktør Ellen Hambro og DN-direktør Janne Sollie.

- Et økosystemskifte

- Det forteller oss at det skjer endringer i naturen vi ikke hadde oversikt over tidligere, sier direktør i Statens forurensningstilsyn (SFT), Ellen Hambro, til NRK Østfold.

- Vi ser på dette som et økosystemskifte. Det betyr at det er store endringer i naturen, vi ikke helt kjenner årsakene, rekkevidden og konsekvensene av.

Mens klimaendringene får skylda for at sukkertaren nå dør ut i stort omfang, er det de lokale forholdene som sørger for at den forblir død.

- Det er lokale forurensninger og utslipp av næringssalter som er årsaken til at sukkertaren ikke klarer å reetablere seg, forklarer hun.

50.000 tonn fisk

- Sukkertaren er et veldig viktig økosystem under vannet. Det lever opp til 100.000 smådyr per kvadratmeter i dette miljøet. Når dette forsvinner ser vi at så mye som en fjerdedel av artene og tre fjerdedeler av antallet dyr faktisk forsvinner.

Konsekvensen av dette frafallet er ifølge Hambro at så mye som 50.000 tonn fisk ikke blir produsert.

- Vi må jobbe iherdig videre med å redusere den globale oppvarmingen og utslippene av klimagasser. Så må vi gjøre det vi kan med å redusere de lokale forurensingsproblemene, sier SFT-direktøren til NRK Østfold.

SFT har bedt om at det blir satt ned en arbeidsgruppe fra flere etater for å se på forslag til tiltak og virkemidler.

- Reduser utslippene

- I Østfold vil det for eksempel være aktuelt å redusere utslippene fra landbruksnæringa og avløpsutslippene fra kommunene i distriktet.

- Har du troen på at det går an å snu denne trenden?

- Det er viktig å ha tro på at vi klarer å gjøre noe. Vi ser helt klart at det å redusere CO2-utslippene fra næringslivet vil være viktig for å bedre økosystemet under vann slik at det blir bedre forutsetninger for sukkertaren for å kunne klare å reetablere seg.

Død sukkertare

Slik ser det ut på havbunnen flere steder langs norskekysten.

Foto: Halvard Iversen / NRK