NRK Meny
Normal

Suksessmodell for ny gjestehavn

Suksessmodell fra andre byer kan bli en realitet når Fredrikstad får ny gjestehavn.

Gjestehavna i Arendal er proppfull

Det planlegges ny gjestehavn i Fredrikstad. Her fra gjestehavna i Arendal.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Flere norske gjestehavner driftes av det offentlige havnevesenet, og nå er Borg havn spurt om å være ansvarlig for gjestehavna og driften.

– Spennende

Fredrikstads planlagte gjestehavn kan ha Borg havn som "overordnet". Det bekrefter havnedirektør Tore Lundestad.

– Vi er forespurt av Fredrikstad kommune om vi vil være primus motor for utbyggingen av gjestehavn på Floa og det synes vi kan være et spennende prosjekt å delta i, sier han til NRK.

Floa i Fredrikstad

Her planlegges ny gjestehavn. Illustrasjon fra områdeplanen til Fredrikstad kommune.

Foto: Fredrikstad kommune

Reguleringsarbeidet for området på Floa i Fredrikstad, er i full gang.

To hundre båtplasser, med dybde nok til større båter, skal lokke til seg enda flere turister sjøveien. Og Borg havn er bedt om å holde i trådene.

Dermed følger Fredrikstad etter andre havnebyer som Arendal, Horten, Tønsberg og Kristiansand der den offentlige havna har ansvaret for gjestehavna.

Tore Lundestad

Havnedirektør Tore Lundestad og Borg havn får ansvaret for gjestehavna.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Hvis vi går inn i prosjektet vil vi også se på det kommersielle ved en slik drift. Ikke at vi krever at det skal bli så veldig lønnsomt, men at det er selvfinansierende. Vi går ikke inn for å subsidiere driften, men ser på dette prosjektet som spennende, Lundestad.

Tilbud på land


Nå utredes både kaifront og grunnen. Deretter begynner jobben med å se på gode tilbud på land. Lekepark, servicesenter og gode fasiliteter er noen eksempler. Om Borg havn skal stå for driften når gjestehavna er ferdig, er Lundestad usikker på.

– Om vi skal drifte gjestehavna selv må vi vurdere nærmere, men vi kan ikke drifte den slik vi er organisert i dag, da må vi eventuelt ansette flere. Vi kommer nok til å se på et samarbeid med noen profesjonelle som kan drifte på vegne av oss, det tror jeg blir det riktigste, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fraråder bading i Iddefjorden

    Halden kommune går ut med en advarsel mot å bade i Iddefjorden som følge av høye nivåer av bakterier. Målingene er gjort på badestedene Bakke camping, Langholmen camping, Ystehede og Isebakke. I indre havn i Halden er det enda høyere bakterieforekomster, og et svømmearrangement der er avlyst fra før.