NRK Meny
Normal

Strindberg på Fredriksten festning

I slutten av august setter Oberon teater opp stykket "Jean og Julie" på Fredriksten festning. Stykket er en bearbeidelse av Strindbergs "Frøken Julie".

 

Cecilie Jørstad
Foto: www.ceciliej.com

I "Jean og Julie" utforskes møtet mellom det klassiske spillet på scenen og jazzmusikkens improvisasjoner, med   August Strindbergs midtsommernattsdrama som ramme.

En klassisk tolkning av Strindbergs tekst vil vektlegge den evige kampen mellom mann og kvinne, mellom klasser og samfunn, forvirringen mellom kjærlighet og lyst, og hvordan kjærligheten og drømmene rakner i møtet med samfunnets realiteter.

Med Strindberg i tankene blir de overnevnte temaer tatt opp og gitt ny form som vil stimulere dagens publikum, heter det i en pressemelding fra Oberon teater , som står bak fremføringen.

Julie spilles av Cecilie Jørstad, mens Terje Skonseng Naudeer har rollen som Jean.

Ill. foto
Foto: Rainer Prang / NRK

 

Trekantdrama

Stykket beskrives som "et trekantdrama mellom en mann, en kvinne og en kontrabass".

Det er midtsommeraften. Greven er bortreist og grevedatteren danser vilt med tjenestefolket. Aller helst med Jean, den uimotståelige kammertjeneren.

Han vet hvordan han fører en kvinne. Det er umulig for dem å få hverandre, klasseskillet er en ubrytelig barriere - men alt er mulig en varm sommernatt.

- Vil utforske

- Med utgangspunkt i jazzmusikkens improvisasjonskunst, ønsker vi å utforske hvordan musikken kan inspirere spillet på scenen og omvendt. Det oppstår en spenning mellom musiker, skuespillere og publikum. Det blir en teaterjam som hyller risken i hvert enkelt øyeblikk, sier instruktør Birgitte Strid.

Rammen rundt forestillingene er den aller beste. Fredrik IIIs Hall er et svært spesielt lokale, og de tykke stenveggene gir en spennende ramme rundt fremførelsen.

Det er forestillinger 25., 26. og 27. august i Fredrik IIIs Hall på Fredriksten festning”.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK