Hopp til innhold

I dag ble bakeriene åpnet igjen

Sent natt til mandag ble Handel og Kontor enig med NHO om et forhandlingsforslag. Streiken blant butikkansatte er dermed over.

Streikemarkering i Gamlebyen

Streiken ble i helgen blant annet markert utenfor Råde Bakeris utsalg i Gamlebyen i Fredrikstad. Nå er det blitt enighet og de ansatte kan nå avslutte streiken.

Foto: Hilde Erlingsen

– Dette er et skritt i riktig retning for å harmonisere minstelønnssatsene i handelen, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor (HK).

Klokka 10 mandag formiddag vil partene i fellesskap meddele Riksmekleren resultatet og at streiken er dermed er avsluttet.

Satsene økes med 6,50 kroner

Ifølge arbeidstakerorganisasjonen, som er det tredje største LO-forbundet, innebærer forslaget blant annet at alle satsene økes med 6,50 kroner i år. Deretter vil en garantiordning tre i kraft fra 2015, hvilket betyr at utviklingen av minstelønnssatsene i området skal reguleres med årslønnsutviklingen for arbeidere i alt.

Videre heves fagarbeidersatsen til 10 kroner per time, og de med fagbrev vil nå gå rett inn på ansiennitetstrinn tre. Fagarbeidere kommer dermed styrket ut av dette oppgjøret, opplyser HK.

Lørdag 6. september gikk 205 HK-medlemmer i til sammen 48 butikker ut i streik etter at meklingen med NHO strandet. Onsdag og torsdag ble ytterligere 61 personer i sju virksomheter tatt ut i streik. Kravet fra HK var at kvinner skulle få samme lønnsløft som menn innen handelen.

Forslaget skal nå sendes på uravstemning blant Handel og Kontors (HK) medlemmer. Fristen for avstemning er onsdag 8. oktober, og resultatet skal meddeles NHO 13. oktober.

Har ventet på dette i 14 dager

– Det er en glede at streiken er over. Dette er noe vi har håpet på de siste 14 dagene, sier markedsansvarlig ved Råde Bakeri, Linda Fredriksen.

Råde Bakeri har måttet stenge flere av utsalgene på grunn av streiken. I dag kan Fredriksen melde om at de åpner samtlige butikker igjen.

– Vi trenger alle de dyrebare selgerne vi har. Når de har vært tatt ut, så er det klart at det har påvirket oss. Vi har måttet stenge noen av butikkene og det har fått en økonomisk virkning.