Normal

Støyaksjon trenger flere med

Ryggeaksjonen, som jobber for støyerstatninger fra Moss Lufthavn Rygge, må ha med flere for å bli realisert.

fly fra Moss Lufthavn Rygge
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

I helga fikk 1300 husstander i Rygge og Råde brev fra Ryggeaksjonen. Der står det at man må bli med nå hvis man vil ha erstatning for økt støy fra Rygge.

Aksjonsgruppa baserer seg på resultatene fra søksmålet mot Oslo Lufthavn Gardermoen etter at trafikken der økte kraftig i 1998.

- Må delta for å få erstatning

- Søksmålet vil bli reist på vegne av de som er med og betaler for å reise det, sier leder for aksjonen, Svenn Sandberg.

Ryggeaksjonen støtter seg til utfallet av erstatningssaken på Gardermoen, der over to hundre husstander fikk rundt 40 millioner i erstatning for økt støy.

Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Han bor selv i et skogsområde like ved Rygge, og har i årevis kjempet mot den sivile lufthavnen. Nå fronter han arbeidet med å mobilisere til søksmål mot Rygge.

- De som nå ikke betaler fem tusen kroner for å være med på et samlet søksmål, kan heller ikke regne med at det blir mulig å få erstatning etterpå.

Etter et folkemøte i Moss høsten 2006, har rundt hundre husstander sagt ja til å være med. Det er ikke nok til å dekke utgiftene til advokater og eksperter som skal uttale seg.

Derfor oppfordrer Sandberg beboere i Rygge og Råde som bor i de mest utsatte støysonene, om å slutte seg til rekkene.

Lang vei

Moss Lufthavn Rygge startet flyvninger i forrige uke - men det går bare ett fly i uka fra den nye lufthavnen til nesten en milliard kroner. Det skal endre seg fra februar.

- Det er langt fra. Men ett sted må vi begynne, og det gjør vi nå.

Rygge har søkt om å utvide åpningstidene på lufthavnen med en halv time, slik at den blir åpen fra 6.30 til 23.30. Skjer det, kan også grunnlaget for støyerstatninger øke.

Flyvninger etter 23 og før 7 om morgenen defineres som nattflyvninger, og regnes som mer plagsomme for naboer til flyplassen. 

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Savnet mann observert i Sarpsborg

    Politiet har fått tips om at den savnede demente mannen fra Glemmen i Fredrikstad ble observert på Alvim i Sarpsborg rundt klokka 15.30. Politiet ber om tips på telefon 64 99 91 30.