NRK Meny
Normal

Støtter snusforbud på skolene

Fylkespolitikerne støtter den foreslåtte lovendringen som forbyr all tobakksbruk på skolene.

Snus

(Illustrasjonsfoto)

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Med et knapt flertall, 18 mot 16 stemmer, vedtok fylkestinget i Østfold torsdag å gå inn for en høringsuttalelse som er positiv til å innføre tobakksfrie skoler.

Høringsuttallelsen skal sendes Helse- og omsorgsdepartementet som i januar sendte en rekke forslag til endringer i tobakksskadeloven ut på høring. Blir loven vedtatt blir det også forbudt å bruke snus på skolene.

Negative til forslaget

Saken har også vært på høring i de videregående skolene i Østfold, og Glemmen i Fredrikstad har uttalt seg negativt til forslaget. Skolen mener et totalforbud mot tobakk vil skape konflinkter.

Skolen har tidligere forsøkt å forby røyking på skolens område, men det medførte mange klager fra skolens naboer, fordi elevene fylte opp hagene deres med sigarettsneiper.

– Den gang gjorde vi et valg om at dersom elevene først skulle røyke, noe vi absolutt oppfordrer dem til å ikke gjøre, så fikk de heller gjøre det på skolens område, der våre vaktmestere kan feie opp, sier personalansvarlig ved skolen, Espen Gresvik Schei.

De ti andre videregående skolene i fylket har ikke svart på høringen.

Støtte fra flertallet

I fylkestinget støttet flertallet (Ap, SV og KrF) disse punktene i høringsuttallelsen:

• Kommunal bevillingsordning for å styrke tilsynet med aldersgrensen på 18 år for kjøp av tobakksvarer
• Lovfeste tobakksfri skoletid for elevene
• Forbud mot salg av 10-pakninger
• Fjerne adgangen til å ha røykerom i arbeidslokaler
• Gjøre alle inngangspartier til offentlige virksomheter røykfrie.
• Utvide tobaksskadelovens formålsbestemmelse til å inkludere den langsiktige visjonen om et tobakksfritt samfunn

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mann fra Halden alvorlig skadet

    Tilstanden til Halden-mannen som kolliderte på E18 i Årjäng fredag ettermiddag er fortsatt svært alvorlig, det skriver Halden Arbeiderblad. Det var mannens kone som kjørte bilen, og hun døde i ulykken. Mannen ligger nå på til sentralsykehuset i Karlstad.

  • Snublet over 1600 liter alkohol

    En turgåer i Østfold ringte i går politiet etter å ha snublet over store mengder alkohol gjemt i skogen. Da Tolletaten og politiet rykket ut fant de over 1 600 liter alkohol fra Øst-Europa. Smuglerdepotet lå like ved gren seovergangen i nærheten av Kornsjø.