Stortinget sa nei til Rygge - igjen

Stortinget har igjen nedstemt et forslag fra opposisjonen om å be Regjeringen oppheve passasjertaket ved Moss Lufthavn Rygge.

Forslaget var en del av innstillingen til modernisering av norsk luftfart.

- Ap har problemer

Samferdselsdepartementet har sagt at de skal vurdere å fjerne passasjertaket, og at de venter nå på en søknad fra Rygge Sivile Lufthavn om dette.

LES: Tar passasjertaket til Stortinget

Vigdis Giltun fra Østfold Fremskrittsparti mener det er feil å vente.

- Det hadde ikke vært noe i veien for at Stortinget kunne be Regjeringen sørge for at konsesjonsvilkårene for Moss lufthavn Rygge ble endret. Dette hadde vært et sterkt signal fra Stortinget om det svaret som Samferdselsdepartementet skal komme med, sier hun.

Vigdis Giltun "Frp"

Vigdis Giltun fra Østfold Fremskrittsparti ønsker en snarlig avgjørelse i saken rundt rettighetene og vilkårene til Moss lufthavn Rygge.

Foto: Tomas Berger / NRK

LES OGSÅ: - Rygge lider en sakte død

Hun syns det virker som at Arbeiderpartiet ikke klarer å samle partiet i denne saken.

- Slik jeg ser det, er det helt tydelig at Arbeiderpartiet har store problemer med å få tilslutning til å gi Rygge samme betingelser som andre flyplasser i landet, ser Giltun.

Ikke sikre på hvordan endringene blir

Frp og de andre opposisjonspartiene mener at framgangen i saken ikke er rask nok.

- Vi er enige om at MLR skal ha samme betingelser som andre flyplasser i landet. Vi ønsker fortgang i saken, og derfor fremmet vi et forslag i forbindelse med moderningsering av norsk luftfartspolitikk, sier Giltun.

Moss Lufthavn Rygge (MRL)

Det er mange meninger om åpningstider og passasjertak på Moss lufthavn Rygge. Saken tok ingen ny vending da Stortinget stemte ned forslaget fra opposisjonen tirsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Forslaget om å heve taket på 774 000 passasjerer per år ble fremmet for første gang før jul i fjor.

De ble nedstemt da , og de ble nedstemt nå.

LES OGSÅ: Tja til fjerning av passasjertak

Forslaget går ut på at begrensningene i antall passasjerer fjernes, at åpningstidene settes fra kl. 06.00 til kl. 00.00, og at det skal være mulig å lande ved forsinket ankomst.

Åpningstidene har allerede blitt endret én gang .

- Samferdselsdepartementet har lovt å foreta en endring, men det betyr ikke at endringen innebærer at Rygge får like konsesjonsvilkår som andre flyplasser. Derfor fremmer vi forslaget vårt flere ganger, sier Giltun.

- Visste ikke om avstemning

Aps Østfold-representanter var ikke til stede under tirsdagens votering.

- Det kan se ut til at de ikke fikk lov til å stemme for forslaget. For å unngå å bli hengt ut slik de ble forrige gang, har de nok bedt om å få utbytte, eller så har partiet valgt å ta de ut av avstemningen, mener Østfolds Frp-representant på Stortinget.

LES:

- Rygges vilkår har blitt endret

- Rygges konsesjonsvilkår står fast

Trenger 300 millioner på 60 dager

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Svein Roald Hanssen, var ikke klar over tirsdagens avstemning.

Han er sikker på at det kommer til å gå Rygges vei når saken om passsasjertaket skal behandles i Samferdselsdepartementet.

- Samferdselsdepartementet ga tydelige signaler før jul om at Rygge skulle få levelige betingelser, så det er jeg trygg på, sier Hanssen til NRK.

- Kampen kunne vært avgjort

Han mener det var en tilfeldighet at verken han eller Irene Johansen, som representerer Østfold Ap på Stortinget, var til stede da avgjørelsen falt.

Olav Thon på Moss lufthavn Rygge

Olav Thon og Thon-gruppen eier 40 prosent av Moss lufthavn Rygge. I fjor gikk han inn med ekstra penger for å redde flyplassen fra konkurs.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Vi var opptatt med noe annet, og jeg var faktisk ikke klar over at denne saken stod på dagsordenen før utpå dagen i dag. Hvis vi hadde vært der, så hadde vi stemt slik vi gjorde før jul. Og om vi hadde stemt ja, så hadde ikke det sikret flertall for forslaget idag, sier stortingsrepresentant Svein Roald Hanssen fra Østfold Arbeiderparti.

LES OGSÅ:

Tror Thon og co. redder Rygge

- Rygge sikret videre drift

Giltun sier at åpningestiderne og passasjertaket på Moss lufthavn Rygge er deler at et politisk spill.

- Det er en politisk kamp som pågår, og det er en kjensgjerning at veldig mange er i mot å gi Rygge utvidete rettigheter. Kampen er ikke avsluttet ennå, for ellers ville denne saken nok allerede vært avgjort, sier Vigdis Giltun, stortingsrepresentant for Østfold Frp.