Hopp til innhold

Stort behov for urologer

I framtiden vil en fjerdedel av alle krefttilfellene i Norge komme innenfor urologi. Allerede i dag står mange stillinger ved sykehusene i regionene ledige.

Blærekreft
Foto: Merete Kildahl / NRK

– Vi er kanskje i stand til å møte kreftutfordringen, men da er vi ikke dimensjonert for å ta like godt vare på de andre urologiske lidelsene vi har i Norge, som prostata og nyrer, sier leder av Norsk urologisk foreningen, Christian Beisland.

Han forteller at rekrutteringen til faget har vært dårlig de siste årene og at mange urologer er i 60- og 70-årene i dag. Det hjelper ikke at jentene dominerer blant legestudentene. Det er få av dem som lar seg friste av urologien.

– Blir ikke prioritert

Breisland påpeker at spesialistutdanningen, som må tas i tillegg til lege- og kirurgutdannelsen, blir for lang for mange. Derfor jobber legeforeningen og Helsedirektoratet for å korte ned på tiden det tar å bli spesialistutdannet i Norge.

Men innen blærekreft mener han det ikke blir forsket nok.

– Tildeling av forskningsmidler i Norge i dag fordeles etter hvor gode søknadene er og ikke etter behov. Vi blir i alle fall ikke forfordelt, ei heller prioritert, innenfor vårt felt, sier Beisland.

Ønsker mer oppmerksomhet

Arvid van der Hagen

Seksjonsoverlege ved Sykehuset Østfold Arvid van der Hagen.

Foto: Merete Kildal / NRK

Å behandle blærekreft og følge opp pasienten er både komplisert og dyrt. Ikke minst fordi man må inn i selve blæren for å kontrollere, som ikke kan skje ved eksteriør ultralyd.

Ved sykehuset i Østfold har de egen urologisk poliklinikk. Her kontrollerer de cirka 1.200 pasienter med blærekreft i året.

Selv om de har det nyeste innen moderne teknikk, er seksjonsoverlegen Arvid van der Hagen klar på at han ønsker mer oppmerksomhet og forskning.

– Det er virkelig et ønske. Det ville vært godt for denne pasientgruppen, bekrefter seksjonsoverlege van der Hagen.