NRK Meny
Normal

– Uten fosterhjem ville jeg vært et helt annet sted

Fosterforeldre vil helst ha barn under tre år, men halvparten av dem som trenger et hjem er over 13 år. Sabrina Natalie Kleven var en av dem.

Sabrina Natalie Kleven, Morten Ringsrud og Øivind Instefjord Ødemotland

FAMILIE: Sabrina Natalie Kleven stortrives hos ekteparet Morten Ringsrud og Øivind Instefjord Ødemotland i Sarpsborg. Nå skal de adoptere henne. Hun kom til dem 13 år gammel og er nå 17 år.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sabrina Natalie Kleven var tretten år da hun fikk fosterforeldre. Det forandret livet hennes.

– Jeg hadde ikke vært sånn som jeg er nå, hvis jeg ikke hadde fått et fosterhjem. Uten fosterhjem ville jeg vært et helt annet sted. I livet mitt før var det så mye frem og tilbake, forteller hun.

– Kjempestolte av barna våre

Hvert år er det behov for over tusen fosterhjem. Bare i Østfold trenger man 120 nye hjem i år, noe som er en økning på 24 prosent fra i fjor.

For Sabrina var det en stor overgang å komme til en helt ny familie.

– Jeg var oppdratt på en måte, og nå skulle jeg plutselig oppdras på en helt annet måte. Det var tøft i begynnelsen.

– Hvordan har du det nå?

– Nå har jeg det bra, smiler hun.

13 år gammel flyttet hun inn til ekteparet Morten Ringsrud og Øivind Instefjord Ødemotland i Sarpsborg. Nå er hun 17 år, og i fjor fikk familien enda et tilskudd med en gutt på åtte år.

– Vi har valgt denne veien her. Vi er kjempestolte av barna våre. Det er helt fantastisk å bli en sånn familie som vi er nå. Men det er også utfordringer, som det er i alle familier, sier Øivind.

Adopterer Sabrina

De angrer ikke på at de ble fosterforeldre.

– Vi hadde aldri drømt om at det skulle bli som det ble, samtidig som vi heller ikke hadde drømt om hvor fantastisk det nå har blitt, forklarer han.

Både han og ektemannen synes det er trist at behovet for fosterforeldre er så stort, og de håper flere vil melde seg til de eldre barna.

Morten tror mye av suksessen deres ligger i å våge å be om hjelp, og å spille på lag med barnevernet.

– Vi har fått utrolig mye hjelp og støtte underveis. Samtidig som vi har bedt om veiledning hvis det har oppstått problemer og vanskeligheter. Med god veiledning har vi kommet oss gjennom det som har vært tøft og blitt en fin familie, forteller han.

Sabrina trives så godt hos familien sin, at hun nå skal bli adoptert av dem.

– Nå trenger jeg ikke lenger tenke sånn at de er en fosterfamilie og får penger for å ha meg, men nå vil de faktisk adoptere meg og jeg kommer inn i en familie, smiler hun.

Den forskjellen betyr kanskje mye?

– Ja, den gjør jo det for oss fosterbarn, avslutter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.