Storkontroll på grensene

Statens vegvesen er i full gang med å sjekke at trailere og lastebiler som kommer inn i landet er skodd for norske forhold.

Kontroll på Svinesund

Her kontrolleres et kjøretøy på Svinesund tollsted.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Kontrollene foregår på grenseovergangene ved Magnormoen, Østby, Ørje og Svinesund og skal vare til fredag. Målet er å sikre at de tunge bilene ikke er en trafikkfare.

– Kan gjøre stor skade

Mønsterdybde

Her måles mønsterdybden. Det skal være minimum 5 millimeter.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Inspektør i Statens vegvesen, Arne Lerhol, sier at det er svært viktig at de store bilene har alt på stell.

– Vi sjekker dekkene og at de har med seg kjetting. Med tanke på sikkerheten er det svært viktig at det er i orden. En tung lastebil gjør kjempeskade hvis den skulle kjøre av veien.

For kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo er det vinterstid krav om dekk med minst 5 millimeter mønsterdybde. Dersom det kan ventes snø- eller isdekke, skal sjåførene ha med kjetting medbringes uavhengig av når det er på året.

Les også:

Stadig bedre

Arne Lerhol

Inspektør i Statens vegvesen, Arne Lerhol, sier at de avdekker mindre feil nå enn tidligere år.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Lerhol mener tilstanden på bilene stadig blir bedre.

– Men det er viktig at vi har denne kontrollen for vi avdekker stadig biler som ikke har ting i orden. En bil kan skape mye trøbbel på veiene, sier han.

Søndag var svenske Jonas Ottosson en av bilførerne som måtte innom kontrollplassen på Svinesund for å vise at han har kjettinger, og det skapte problemer.

– Jeg finner ikke snøkjettingene, sier han.

– Hvorfor har du ikke de med?

Det kan man undre på. Noen har tydeligvis glemt å legge dem i bilen. Han som kjører til vanlig er på ferie i Spania, forklarer han.

Les også:

Får ikke slippe inn

Ottosson fant til slutt kjettingene etter å ha lett grundig gjennom bilen.

De som ikke har kjettinger eller skikkelige dekk, får ikke slippe inn i Norge.

– Da får bilene stå her hos oss til ting er i orden. Om det skulle være litt nyanser, må de skaffe det før de kjører på snø og is. De vil få et gebyr for forholdet og skriftlig pålegg om å skaffe det, opplyser inspektøren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: