NRK Meny
Normal

Storkontroll både inn og ut av landet

Mange bilister ble overrasket over å bli stoppet på vei ut av Norge onsdag kveld. For første gang kontrolleres trafikken i en storkontroll både inn og ut av landet.

Storkontroll på grensa

Kontrollen på Svinesund fører til lange køer onsdag kveld.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Bommene er nede og ingen biler kommer over grensen uten å kjøre innom kontrollplassen på Svinesund onsdag kveld.

For første gang gjennomføres det en storkontroll på Svinesund der bilene blir stoppet både på vei inn og ut av Norge.

Ingen kommer utenom

Stein-Olaf Røberg

Distriktssjef i UP, Stein-Olaf Røberg, forteller at kontrollen har vært etterlengtet.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

For folk kom kontrollen overraskende på, men for politiet, Statens vegvesen og tollvesenet er den etterlengtet, sier distriktsleder i UP, Stein-Olaf Røberg.

– Vi har ventet lende på den formelle kontrollplassen for utgående trafikk ut av landet. Her har vi en unik mulighet til å stanse dem vi vil se nærmere på. Vi kan bruke regelverket til alle etatene, slik at vi kan få luket ut dem som også skal stoppes på vei ut av landet.

Kontrollen fører til lange køer av biler som både skal inn og ut av Norge. Røberg mener at bilistene må smøre seg med tålmodighet, for dette er en viktig kontroll.

– Vi prøver for det første å luke ut de som driver med kriminell virksomhet. Det gjelder både smugling og andre ting som gjør at vi ønsker å få tak i dem, som trafikktekniske ting, altså lys og dekk. Og så sjekker vi at folk er edru og har føreretten i orden.

Julie på kontroll

Julie Rennesund ble stoppet på vei til Sverige.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Ingen kommer gjennom denne kontrollen uten at de har blitt sjekket skikkelig, sier Røberg.

– Trodde noen var kidnappet

En av dem som ble overrasket av kontrollen er Julie Rennesund.

– Det var noe nytt å bli stoppet på vei ut av landet. Det trodde jeg ikke at skjedde. Men jeg tenkte at det kanskje var noen som var bortført eller sånn, for da pleier det å være kontroller begge veier, sier hun.

Den unge sjåføren ble stående i kø, men synes ikke det gjør så mye.

– Det var helt greit. Det er jo bra at de sjekker. Man ser jo at folk blir avskiltet, og det er jo sånn det skal være, sier Julie.

På Svinesund er det storkontroll i dag, og for første gang stanses trafikken både inn og ut av landet.

Foto/redigering: Magnus Brenna-Lund.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.