NRK Meny
Normal

Nordmenn la igjen 16 miliarder kroner i Sverige

Finner og dansker la til sammen igjen under halvparten.

Nordby Shoppingcenter
Foto: Camilla Næss / NRK

Nordmenn reiser til Sverige for å handle mat. Folket i Finland reiser for å handle på IKEA, mens danskene bare reiser for å reise.

Det kom frem i Svensk Handels rapport om den nordiske grensehandelen.

I fjor ble det foretatt 18 millioner reiser til Sverige fra Norge, Danmark og Finland. Og selvfølgelig var det nordmenn som sto for flest turer til sitt naboland (10,2 millioner turer).

Fire prosent av den totale detaljhandelen

61 prosent av norske reiser var dagsturer med shopping som hovedmål. Ytterligere 9 prosent av reisene var shoppingturer med overnatting.

Og selvfølgelig har vi nordmenn lagt igjen mest penger i nabolandet i vest, Totalt ble det handlet for 16,3 milliarder kroner. 9,5 milliarder ble lagt igjen i dagligvarehandel, mens 6,7 milliarder ble brukt på forbruksvarer.

Fra Finland og Danmark kom det totalt 7,5 milliarder kroner til den svenske handelsstanden.

Grensehandelen stod i fjor for fire prosent av den totale detaljhandelen i Sverige.

– Tiden da grensehandelen besto av noen tilfeldige vogner på Svinesund er forbi. Det har blitt viktig for grensehandelen å tilby en attraktiv totalopplevelse for de besøkende. For å fortsatt lokke nye besøkende må handelsplassene være trivelige å besøke og lette å komme til, sier Elisabet Elmsäter Vegsö i Svensk Handel.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK