NRK Meny
Normal

Storfamilie forsøkte å svindle DNB

Mellom ti og femten personer knyttet til samme familie skal ha forsøkt å svindle til seg flere millioner kroner fra DNB.

Post i butikk

Bedrageriene skal ha skjedd ved flere postkontor og post i butikk-filialer på Østlandet.

Foto: Tor René Stryger/NRK

På nyåret starter en rekke rettssaker i Østfold, der de tiltalte må svare for grovt bedrageri mot flere postkontor og post i butikk-filialer på Østlandet sommeren 2013.

De neste tre månedene må de tiltalte svare for seg i ganske like rettssaker i tingrettene i Moss, Fredrikstad, Halden og Heggen og Frøland.

Likhetene og koblingene mellom sakene er mange, sier politiadvokat Nils Vegard i Øst politidistrikt.

– Dette er bedragerier, hvor personer med slektsmessig tilknytning til hverandre har lurt postkontorene til å sette penger inn på deres konto, og så har de overført disse pengene til en ny konto før postkontorene forsto at de var lurt og fikk annullert innskuddet.

Posten og DNB vil ikke kommentere

De tiltalte skal altså ha latt som om de skulle sette inn penger på sin egen konto – summer fra 40.000 til 400.000 kroner.

Politiadvokat Nils Vegard

Politiadvokat Nils Vegard i Øst politidistrikt.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Mens prosessen har gått i banksystemet i et par minutter, har en medsammensvoren vært inne i nettbanken og flyttet videre så mye penger som mulig, før personen inne på posten har måttet annullere overføringen – fordi han ikke har hatt penger på kortet han skulle sette inn penger fra.

– De har funnet en metode hvor det lot seg gjøre å overføre penger i en liten tidsperiode før det hele ble annullert. Dermed klarte de i en del tilfeller å overføre pengene til en annen konto, sier politiadvokat Nils Vegard.

Posten vil ikke uttale seg i saken, men viser til at det er DNB som leverer banktjenestene, og er de som er rammet. Banken sier de ser svært alvorlig på svindel og svindelforsøk, men ønsker ikke å kommentere saker som er i en rettsprosess.

Forsvarerne til de tiltalte har ikke fått satt seg inn i saken ennå, og kan derfor ikke kommentere skyldspørsmålet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • E6 åpnet

    Trafikken går som normalt igjen etter et trafikkuhell på E6 i nordgående retning ved Svinesundsparken. Det var en veteranbil som hadde stått på tvers og sperret veibanen, melder NRK Trafikk.

  • Sykkeltyver tatt

    Politiet I Askim har anmeldt en mann i 30-årene og en kvinne i 40-årene for å ha stjålet hver sin sykkel. Begge syklene er sikret og eierne er sporet. Det var en patrulje som kom over de to sykkeltyvene ved jernbanestasjonen i Askim.