NRK Meny
Normal

Stor skogbrannfare på Østlandet

Den store skogbrannfaren har sørget for at brannvesenet har lagt ned totalforbud mot bålbrenning i Østfold og Follo. Men skogbrannfaren er også stor på resten av Østlandet.

Skogbrann

Skogbrannen kan spre seg fort, og kun en liten gnist kan gjøre at det tar fyr. Her fra en skogbrann i Trøgstad i Østfold tidligere i år.

Foto: Jon-Fredrik Klausen / NRK

– Her var det ikke mye fukt. Helt knusktørt.

Informasjonskonsulent Ole-Christian Løchen i Skogselskapet i Østfold sjekker marka under trærne i et skogområde i Eidsberg. Det bekrefter hva temperaturmålinger og flere brannutrykninger de siste dagene sterkt har antydet.

Skogbrannfaren er stor.

Full beredskap nå

Beredskapen er der. Brannvakttårnet på Linnekleppen er bemannet og et fly er oppe hver dag for å se etter branner i Østfoldskogene.

Ole-Christian Løchen, Skogselskapet i Østfold

Skogselskapet har innført totalforbud mot åpen ild i skog og mark.

Foto: Basel Kherallah / NRK

– Vi startet for fullt sist lørdag med overvåkning. Både Linnekleppen og flyet har oppdaget flere skogbranner, sier Løchen i Skogselskapet.

– Nå er brannfaren ganske stor. Skogbrannindeksen sier også at den er stigende. Værmeldingen framover tilsier også at vi må ha et totalforbud mot åpen ild i skog og mark.

Et forbud som for øvrig også gjelder grilling.

Mye regn må til

YR.nos Skogbrannfare-varsel viser at det er stor fare for skogbrann i både Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark. Det er også fare for brann i Oslo, Hedemark, Oppland, Aust-Agder og Troms. Grunnen enkelt og greit varm vær, forteller statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Kristen Gislefoss

Minst ti millimeter nedbør må til for å få ned skogbrannfaren, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Foto: Kaland, Ole / NRK

– Det har vært ganske stor uttørking på grunn av høye temperaturer og en del vind. Skogbrannfaren gjelder i de områdene der det ikke har kommet regn av betydning den siste tiden. Men det kan være en del variasjoner, for det har kommet nedbør i form av byger enkelte steder.

– Det bør komme en ti til 30 millimeter, hvis ikke tørker der raskt ut igjen.

– Det kan bli regn i løpet av helga, men det ser ikke ut til at det blir de store mengdene. Så det kan bli forbigående mindre fare, men det spørs hvor raskt den øker på igjen.

– Vestlanden og nord for Dovre har det vært mye regn den siste tiden, så der er skogbrannfaren mindre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ingrid Willoch er død

  Høyrepolitiker Ingrid Willoch er død. Det skriver Fredriksstad Blad. Willoch satt på Stortinget fra 1981 til 1993, og har vært vareordfører i Fredrikstad

  Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes som døde i fjor.

  Ingrid Willoch
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Østfoldbanen minst populær i Norge

  Pendlertogene fra Oslo til Ski, Moss og Mysen er de minst populære toglinjene i landet, viser en ny kundeundersøkelse NSB har gjort. Aftenposten skriver at de tre linjene på Østfoldbanen fikk desidert lavest poengsum.

  Kaos på Østfoldbanen
  Foto: Stephan Reis