NRK Meny
Normal

Stor respons på video med datter som har downs

Åshild Ringsbu la i helgen ut en video med datteren på Facebook. Åtte år gamle Elise har downs syndrom, og moren vil vise at datteren er et menneske og ikke en diagnose.

åshild og elise

Åshild Ringsbu sammen med datteren Elise.

Foto: Privat

– Hun er en stor berikelse i livet vårt, akkurat som de andre to barna våre, sier Åshild Ringsbu om datteren Elise med downs syndrom.

Voldsom respons

Søndag la Åshild ut en video av datteren som i skrivende stund er sett over 14.000 ganger og delt et over 170 ganger.

åshild ringsbu

Åshild Ringsbu var i dag innom NRK Østfolds ettermiddagssending for å fortelle om hvorfor hun laget videoen med datteren.

Foto: Remi Drageset / NRK

Bruker plakater

I filmen holder datteren Elise opp plakater hvor det står «Jeg er ikke downs syndrom», «Jeg er ikke en funksjonshemning», «Jeg er ikke en utfordring» og «Jeg er Elise».

– Hva var det som fikk deg til å lage filmen?

– Jeg ønsker å vise at Elise er et barn på åtte år og har akkurat de samme fritidsinteressene som andre åtteåringer. At hun er en flott jente med mange gode egenskaper, men også noen dårlige. Hun er sta som bare det.

– Jeg er forplikta som mamma. Jeg er forplikta som leder for en boveiledertjeneste hvor jeg jobber med psykisk utviklingshemmede. Og jeg føler jeg er forplikta som menneske til å kjempe en kamp for dem som ikke har så gode ressurser til å stå opp for seg selv.

– Nå er det Elise som er nærmest og det å kjempe hennes sak, det er det som er viktigst for meg.

Her er videoen som Åshild Ringsbu laget med datteren Elise (8).

– Hva er kampen?

– Kampen handler om at hun har like stor rett til å være her på jord som alle oss andre. Det er ingen forskjell. Hun er likeverdig som menneske som meg eller hvilken som helst andre.

Protest

Videoen er også en protest mot sorteringssamfunnet og forslaget om at alle skal kunne testes om at de er gravid med et barn med blant annet downs syndrom, forklarer moren.

– Jeg er sterk motstander av at alle skal kunne tilbys denne testen.

– Men hvis du tenker ni år tilbake, ville du hatt en slik test?

– Det synes jeg er litt vanskelig å svare på. Jeg vet i alle fall at etter 16. februar 2007 så vil jeg aldri bli utsatt for det valget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkulykke i Fredrikstad

    Det har vært en trafikkulykke i Fredrikstad sentrum, melder politiet. Det skal være en syklist og en bil innblandet.

  • Skogbrann i Råde

    Det brenner i et 100 kvadratmeter stort område ved Sogn i Råde. Dette er på motsatt side av Rygge flystasjon. Brannmannskaper fra både Moss og Sarpsborg er på plass og har startet slukning. Det er tørt og stor spredningsfare. I tillegg til skog har også en låve tatt fyr. Det er også en høyspentmast i området, den er nå koblet ut.